120 ezret kér pár kerékért az Apple

A szeptemberi keynote után kiderült, hogy az Apple nem csak emelni, hanem néha csökkenteni is tud az árakon. Akkor az iPhone XR “folytatását” az iPhone 11-et egy picit kedvezőbb áron dobták piacra az előző generációhoz képest. Most úgy tűnik az így kiesett bevételt máshol gyűjtenék be.

Az Apple bemutatta a Mac Pro-t, aminek a legizmosabb verziója közel 20 millió forintnak megfelelő összegbe kerül. Persze a szokott módon, minden hardveres összetevő alaphangon körülbelül 2-3x annyi, mintha valamelyik másik gyártó gépébe vennénk. Jó, aki ennyi pénzért vásárol asztali gépet nem netezgetésre és COD-ozásra használja, hanem pénzt keres vele.

Nem véletlen, hogy akár 28 magos processzorral és 1,5 TB memóriával is beszerezhető. Más kérdés, hogy olyan szoftver tudtommal nincs a piacon, ami ekkora erőforrást igényel. A közel 2,5 milliós alapmodell, 8 magos Intel Xeon W processzorral, 32 GB RAM-mal, 8 GB-os Radeon Pro 580X videokártyával és 256 GB-os SSD-vel rendelkezik, tehát korántsem mondható bomba vételnek. Azt gondolnánk egy ilyen drága masinát nem nagyon pakolgat az ember sehová, de az Apple gondolt azokra is, akik nem szeretnék stabilan a dolgozószobában az asztalon tartani a gépet, hanem esetleg lusták felemelni és néha kivinnék a nappaliba is.

kép: Apple

Ők külön szettben, 400 dollárért (kb. 120 ezer forintér) vásárolhatnak négy darab kis kereket, amik lábak leszedését követően felszerelhetőek a Mac Pro aljára és így rögtön megoldódik a mobilitás kérdése. A több milliós munkagépünket ezt követően kitolhatjuk a garázsba, a teraszra vagy a haverhoz a LAN party-ra.

Azt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, hogy hány Mac Pro talál gazdára, de szinte nincs olyan híroldal, ami ne írt volna a cupertinoi cég legújabb dobásáról, az ingyen reklám tehát már megvan.