Hamarosan a MediaTek lesz a Huawei legnagyobb CPU beszállítója

mediatek-cover

A MediaTek nagyon jól jön ki abból, hogy az USA szankciói hatására a Huawei egyre rosszabb helyzetbe kerül. A cég értékesítései szárnyalnak és úgy néz ki, hogy hamarosan a Huawei egyik legnagyobb beszállítójává válnak.

Az okostelefonokba szánt processzorokat tekintve nem igazán sok szereplő van a piacon. Mint tudjuk az egyik legnagyobb gyártó a Qualcomm, melyen kívül még a Samsung, a Huawei és a MediaTek szokott lapkákat tervezni, az már más kérdés, hogy a gyártási folyamat kinek a segítségével megy végbe. A legtöbb mobiltelefonban a Qualcomm chipjeit találjuk, de az elmúlt hónapokban a korábban csak olcsóbb és gyengébb processzorokat gyártó MediaTek is elkezdett növekedni. A cég Dimensity sorozata ugyanis olyan jól sikerült, hogy több vállalat is felfigyelt rá. Ezt az elmúlt hetekben mi is észrevehettük mivel a Xiaomi, Huawei, Vivo és más kisebb cégek is dobtak piacra telefon MediaTek lapkával.

mediatekdime

Valószínűleg a Huawei maradt volna házon belüli processzorainál ha nincsenek az USA szankciói. Viszont a helyzet már oly annyira elfajult, hogy a kínai cég még saját processzorait sem rakhatja bele a mobiljaiba. Ezek nélkül pedig nincsenek új telefonok, tehát kénytelen valamiféle megoldást találni erre a Huawei. Ami nem más lett mint a MediaTek. A tajvani székhelyű cég a TSMC-vel készítteti processzorait, iparági források szerint folyamatosan növelik megrendeléseiknek számát. Ez nem is meglepő mivel a Huawei megrendelései a MediaTek-nél 300%-kal nőttek és még más gyártóknak is szállítanak. Becslések szerint az év második felében a MediaTek a Huawei legnagyobb processzor beszállítójává válhat.

Remélhetőleg mi felhasználók nem veszünk majd semmit észre abból, hogy a Huawei mobilokban már nem Kirin processzorok lesznek. Eddig csak az belépő és középkategóriás készülékek érkeztek MediaTek lapkákkal, de nagyon úgy néz ki, hogy a közeljövőben a zászlóshajók is ezekkel fognak debütálni.