Ilyen lesz az iOS 11.3-ban a Battery Health mód

Tegnap az Apple kiadta az iOS 11.3 bétájának következő verzióját a fejlesztőknek, az újdonságban már helyet kapott a korábban ígért Battery Healt béta változata.


Úgy tűnik az Apple hű marad korábban megtett ígéretéhez, mely szerint a felhasználókra bízza, hogy belassítják-e készüléküket. Az iOS 11.3 bétatesztje során érkező legújabb frissítés már magával hozta a Battery Health opciót, melyet a Beállítások> Akkumulátor> Akkumulátor állapota menüponton belül találunk meg.

Mikor ide belépünk a mobil figyelmeztet minket az akkumulátor élettartam szabályaira, melyek jelenleg a következők:

  • A teljesítménykorlátozás alapértelmezetten ki van kapcsolva, és a telefon hirtelen leállásokra lehet hajlamos.
  • A teljesítménykorlátozás automatikusan bekapcsol, miután egy eszköz váratlanul leállt.
  • Ha kikapcsolja a teljesítménykorlátozást, akkor nem kapcsolhatja vissza az majd automatikusan újra bekapcsolódik, ha váratlan leállás történt.

Mivel még csak béta fázisban van a menüpont, ezért remélhetőleg változni fognak a fenti korlátok a végleges verziónál.

Az akkumulátor állapota képernyőn tekinthetjük meg az információkat a telepről, illetve annak maximális teljesítményéről. Ez utóbbit százalékban méri a rendszer, az első indításkor 100%-on aktiválódnak, majd az elhasználódás során szépen lefelé csúszik. Ami kevesebb ideig bírja majd két töltési ciklus között.

Ha az iPhone váratlan leállást szenved, akkor a teljesítmény csökkentés aktiválódik ami után a következő üzenetet kapjuk:

Ez az iPhone váratlan leállást tapasztalt, mert az akkumulátor nem tudta a szükséges csúcs teljesítményt biztosítani. A teljesítménykezelés gondoskodni fog róla, hogy ez többet nem forduljon elő.

Itt figyelembe kell venni, hogy amennyiben kikapcsoljuk a teljesítménykezelést, akkor azt nem tudjuk visszakapcsolni, csak egy váratlan leállást követően aktiválódik önmagától.

Ha letiltjuk a teljesítmény korlátozó funkciót, akkor a következő üzenet fog megjelenni egy váratlan leállást követően:

Ez az iPhone váratlanul leállt, mert az akkumulátor nem volt képes elegendő csúcsteljesítményt nyújtani. Ön kézzel letiltotta a teljesítménykezelés védelmét.

Ha a készülék ismét váratlanul áll le, akkor a rendszer automatikusan aktiválja a funkciót, de ez esetben is rendelkezésre fog állni a letiltási lehetőség.

Ezeken kívül jelzést kapunk arról is amennyiben jelentősen romlik az akkumulátor állapota. Ekkor figyelmeztet minket, hogy szervizeltessük a telefont, persze ettől függetlenül tudjuk majd használni, csak apróbb hibákat tapasztalhatunk. Amennyiben azt látjuk, hogy az akkumulátor állapota ismeretlen, akkor lehetséges, hogy egy utángyártott, vagy rosszul beszerelt telep van eszközünkben.