Két mobillal debütált a Black Shark 4 széria

black-shark-4-cover

Ahogy várható volt, a Xiaomi a mai napon leleplezte gamer mobil szériájának a következő generációját. A korábban hallható pletykák igaznak bizonyultak, ezúttal is két modellel indult el a termékcsalád, ezek pedig a Black Shark 4 és Black Shark 4 Pro neveket kapták.

A két újdonság nem sokban különbözik egymástól, természetesen ahogyan azt a nevéből is sejteni lehet a Pro változat lett a jobb. A Black Shark 4 Pro megjelenítője 6,67 hüvelykes Samsung féle E4 AMOLED panel HDR10+ támogatással, ami 144 Hz-es képfrissítésre és 720 Hz-es érintésérzékelésre képes. A kijelző felső sávjában középre pozícionálva helyezték el az előlapi kamerát, ennek felbontása 20 megapixel, remélhetőleg a gamereknek nem fog bezavarni majd a kameralyuk. A kijelző körül egyébként vékony kávákat találunk, vagyis nincs vastag keret mint a ROG Phone 5 esetében.

A telefon hátlapján három kamrát találunk, ezek közül az elsődleges 64 megapixeles felbontással bír. Van még továbbá egy 8 megapixeles ultraszéles látó és egy 5 megapixeles makró kamera, ami autófókuszt is kapott. A motorháztető alatt Snapdragon 888 processzor gondoskodik a teljesítményről. A chip kétrétegű folyadékhűtési rendszert kapott, ennek köszönhetően 30%-kal nőtt a hőelvezetés és 18 celsius fokkal csökkent a processzor hőmérséklete. A tárhely UFS 3.1-es melyből most is többféle változattal kerül majd forgalomba a telefon, a rendszermemóriával ugyanez a helyzet. A minimum memória mennyiség a Pro-ból 8/256 GB, a maximum 16/512 GB. A Pro változat egyébként a Xiaomi RAMDISK funkciót is megkapta, ez annyit jelent, hogy a a rendszermemória egy részét háttértárként használja a telefon, ennek köszönhetően gyorsabbak lesznek az alkalmazások.

A telefon egyik oldalán dedikált játékvezérlőket is találunk, ezek mágnesesen vezérelt fizikai gombok, amiken egy-egy kétállású kapcsoló is található. A gyors, finom és erős nyomásra érzékeny funkciókat tudjuk programozni ami játék közben igen jól jöhet. Adott a Bluetooth 5.2 és az aptX, aptX HD, aptX Adaptive támogatás. Van NFC, WiFi 6, LDAC és LHDC támogatás, valamint a lapkákból adódóan 5G is. Érdekes módon az ujjlenyomat olvasó mindkét telefon esetében a bekapcsoló gombban lett elhelyezve. Az akkumulátor kapacitása 4500 mAh, a manapság átlagos méretű telepet 120 wattos gyorstöltéssel tudjuk táplálni.

Az alap Black Shark 4 is 163,83 x 76,35 x 9,9 milliméteres mértekkel és 220 gramm súllyal rendelkezik. Benne Snapdragon 888 helyett Snapdragon 870 processzort találunk. Valamint a hátlapon lévő főkamera is kisebb lett, ez számszerűsítve 48 megapixelt jelent. További különbség, hogy a benne lévő hűtés sem olyan jó mint a Pro variáns esetében. Mindkét készülék Android 11 alapú JOYUI 12.5 kezelőfelülettel kerül forgalomba. Egyértelműen most is többféle memóriakiosztással kerülnek fel az üzletek polcaira az újdonságok. A Black Shark 4-ből 6/128, 8/128, 12/128 és 12/ 256 GB-os változatokat tudunk majd beszerezni. A Pro-ból már kevesebb a felhozatal 8/256, 12/256 és 16/512 GB variánsok vannak. A Black Shark 4 esetében a kezdő ár 2499 jünan, vagyis körülbelül 118 ezer forint. A Pró-ból a csúcsért pedig 250 ezer forintnak megfelelő jüant kérnek. Talán mondani sem kell, hogy ezek az árak itthon biztosan jóval magasabbak lesznek.