Megmutatta erejét a Huawei új csúcsmobiljaiba szánt Kirin 990

Egy ismeretlen Huawei mobil járt a napokban a Geekbench-nél, az NLE-AL00 8 GB belső memóriával és az új Kirin 990 lapkával fog érkezni.

REVO2

Pontosan nem tudni melyik készülékről van szó, de valószínűleg a szeptember 19-én debütáló Mate 30 vagy Mate 30 Pro-n futtathatták le a benchmark applikációt. Annyi még kiderült a titokzatos masináról, hogy Android 10 rendszert futtat. Az egymagos teszt során 3842 pontot, a többmagoson pedig 11644 pontot szedett össze az NLE-AL00, ez nagyjából megmegegyezik a Snapdragon 855 Plus eredményeivel. Mobilos vonalon az abszolút csúcstartó jelenleg Geekbench-ben az A13 Bionic lapkával szerelt iPhone 11 Pro.

A Kirin 990 négy darab CorteX A76 magot és négy darab CorteX A55 magot használ, ARM Mali G76 GPU-val megspékelve. A teljesítmény és az energiahatékonyság is növekedett az előző generációhoz képest, továbbra is 7 nanométeres node-on készült a chipset, de az 5G-s variánsnál már a fejlettebb Extreme Ultraviolet Lithography (EUV) technológiát használták a gyártás során. Ennek köszönhetően sokkal pontosabbá lehet tenni a tranzisztorok pozicionálását, így ugyanakkora felülete jóval több – állítólag +20% – alkotóelem kerülhet. A mai modern rendszerchipek több millió tranzisztort rejtenek, az EUV révén a teljesítmény tovább növekszik, de kevesebb energiára van szüksége a chipnek.kirin-990-cover

A Kirin 990 megkapta a Huawei saját fejlesztésű DaVinci architektúrájú NPU-ját (Neural Processing Unit), ami a konkrétan a mesterséges intelligenciával kapcsolatos műveletek gyorsításához készült. Már az előző generációs Kirin 980 is kapott NPU-t, de jóval alacsonyabb számítási teljesítménnyel. Az ISP-t is frissítették, támogatott a LPDDR4X memória, valamint az UFS 2.1 és UFS 3.0 is. A letöltési csúcssebesség akár 2,3 Gbps is lehet, felfelé pedig 1,25 Gbps maximumot mértek.

Van 5G-s változat is a Kirin 990-ből, ami a megnevezésen kívül annyiban tér el a standard verziótól, hogy a nyolcból hat mag valamivel magasabb órajelen ketyeg, illetve az NPU kettő helyett három magos.