Merész kijelentést tett a Huawei CEO-ja a HarmonyOS-sel kapcsolatban

Már több hónapja, hogy az amerikai kormány feketelistára tette a Huawei-t, de ennek negatív hatásait csak szeptemberben a Mate 30 széria bemutatóját követően érezhettük meg igazán.


A kínai gyártó legújabb csúcsmobiljai még mindig nem szerezhetőek be a nemzetközi piacon, ez pedig a Google szolgáltatásaink hiánya miatt van. Európában és Amerikában azért elég nehéz lenne eladni egy telefont a keresőóriás alkalmazásai nélkül. A Google Play és a Play Services hiánya egy sarkalatos pont, persze lehet más alkalmazásboltokat használni, de a Play Services sok játéknál megkerülhetetlen. Ahhoz, hogy az amerikai cégek továbbra is kereskedelmi kapcsolatot folytathassanak a Huawei-jel egy különleges engedély kell beszerezni a Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumától.

Úgy tűnik az elkövetkezendő időszakban több amerikai vállalat is kaphat ilyen engedélyt. Persze biztosan ezt sem lehet kijelenti, mivel Japánban a G20-as csúcstalálkozón Donald Trump arról beszélt, hogy enyhítenek a Kína és Huawei elleni szankciókon, de azóta ez nem történt meg. A Huawei továbbra is jó kapcsolatot ápol a Google-lel, de a tiltás miatt mindkét cégnek meg van kötve a keze. A kínaiak egyelőre nem tehetnek mást, mint saját piacukra koncentrálnak és közben folytatják a HarmonyOS fejlesztését. A rendszert okos TV-n már bemutatták, de mobilon majd csak valamikor a következő év végén találkozhatunk vele.

A Fortune Magazine szeptemberben készített egy interjút Ren Zhengfei-el, a Huawei vezérigazgatójával, aki elég optimista kijelentést tett a HarmonyOS-sel kapcsolatban. Meglátása szerint a rendszer mobilos indulását követően 2 éven belül már komoly ellenfele lesz az iOS-nek. Az Apple rendszerét világszerte a felhasználók közel 12 százaléka használja, tehát nagyjából minden nyolcadik ember. Két év alatt a HarmonyOS-t erre a szintre juttatni elég nehéz lesz, de az 1,4 milliárdos lakosú Kínában mondjuk nem lehetetlen feladat.