Minden csúcsmobilt lekörözött a Snapdragon 865

Egyelőre még nincs olyan mobil a piacon, ami megkapta volna a Qualcomm legújabb rendszerchipét, a Snapdragon 865-öt, ettől függetlenül azért már néhány prototípusban benne van, és most egy szintetikus tesztprogramban is megmutatta az erejét.

Az elmúlt években a Kirin, Exynos és Snapdragon lapkák csak kullogtak az iPhone-okban lévő rendszerchipek után, de most a Snapdragon 865-nek úgy tűnik sikerült felzárkózni az Apple A13 mellé. Azért túlzás lenne azt állítani, hogy mindenben erősebb nála az új Snapdragon, de több olyan terület is van amiben jobb, mint az Apple megoldása. Az egymagos Geekbench tesztben továbbra is az Apple van az élen, a többmagosnál pedig közel azonos a teljesítményük.

A napokban járt egy titokzatos készülék az AnTuTu-nál, Snapdragon 865-tel, 12 GB RAM-mal, 64 GB tárhellyel és 2880 x 1440 pixel felbontású megjelenítővel. A teszt végén 568.919 pontot mutatott a benchmark applikáció, ami azt jelenit, hogy az összes jelenleg piacon lévő készüléket maga mögé utasította a Qualcomm újdonsága. Azt pontosan nem tudni, hogy melyik gyártó eszközéről van szó, de hasonló hardverrel nagyjából ezt az eredmény kapjuk majd minden SD865-ös telefontól, legyen bármilyen logó is a hátlapján.

Az Android Authority mérései alapján processzoros teljesítményben valamivel jobb a Snapdragon 865 az A13 Bionic-nál, de az Apple csúcshardvere viszont izmosabb GPU-val rendelkezik. Mondjuk a kijelző felbontása is valamivel kisebb, gyaníthatóan ez is beleszól abba, hogy az Apple négymagos GPU-ja jobban teljesít.

Légyegében mindegy, hogy melyik benchmark applikációban melyik készülék szedett össze több, vagy – éppen ha az alacsonyabb eredmény a jobb – kevesebb pontot. A felsőkategóriában már csak néhány tizedmásodperc a különbség az különböző mobilok között, ami egy átlagfelhasználó számára nem igazán észrevehető.