Pegasus kémprogram elleni szoftverfrissítés érkezett az Apple eszközeire

A tegnapi napon számos Apple eszközre vált elérhetővé egy új szoftverfrissítés, ami a Pegasus kémprogram elleni védelmet is magával hozta.

crypto50

A tegnapi napon egy fontos biztonsági szoftverfrissítést adott ki készülékeire a cupertinói Apple. A frissítés szinte sz összes eszközület (iPhone, iPad, Apple Watch és Mac modelleket) érinti. Az update azt a két sérülékenységet hivatott javítani ami lehetővé tette, hogy az izraeli NSO Group által fejlesztett Pegasus kémprogram néven ismert nem kívánatos “szoftver” működőképes legyen az eszközökön. A cupertinói vállalat arra kérte felhasználóit, hogy mindenki telepítse az újonnan érkezett frissítéséket, melyek a következők: iOS 14.8, iPadOS 14.8, watchOS 7.6.2 és Big Sur 11.6.

A javítás információink szerint a Citizen Lab kiberbiztonsági cég korábban végzett vizsgálatai alapján készült el. Melyhez olyan telefont használtak amelyen bizonyítottan megtalálható voltak a Pegasus nyomai, egy szaúd-arábiai aktivista készülékéről van szó. A szakértők vizsgálatai alapján a Pegasus előszeretettel használta ki az úgynevezett nulladik napi sérülékenységet ami leginkább a csevegő appokban fordult elő, az Apple esetében például az iMessage-nél.

Az Apple köszönetet mondott a Citizen Lab biztonsági cégnek, hogy átadták részükre a begyűjtött információkat. Azt azért hozzá kell tennünk, hogy a Pegasus nem fenyegeti olyan széles körben a felhasználókat, mivel csak egyes emberek ellen használták fel. Viszont mindenképpen érdemel egy piros pontot a cég, hogy így is kiadtak ellene egy frissítést. Az ilyen és ehhez hasonló támadások egyébként rendkívül kifinomultak, és több millió dolláros fejlesztési költséget hagynak maguk után. Az ellenük szóló megoldások sajnos nem túl hosszú életűek mivel a hackerek mondhatni lépéselőnyben vannak. Idén nyáron egyébként az eddig beazonosított Pegasussal fertőzött 37 telefonból három kivételével volt iPhone készüléken.