Szabadalmai széles portfóliójával vághat vissza a Huawei az USA-nak

A Huawei és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború eddig semmiféle előrelépést nem mutat, de a kínai vállalat közel 60 ezer telekommunikációs szabadalma akár mentőöv is lehet a konfliktust illetően.


Valószínűleg már senkinek sem új keletű dolog, hogy a nemzeti védelmi engedélyezésről szóló törvény miatt a Huawei eléggé hátrányos helyzetbe került. Már korábban is tapasztalható volt a feszültség az amerikai kormány és a Huawei között, mert a céget azzal vádolták meg, hogy technológiáját kihasználva akár kémkedhet is, de természetesen ezt a Huawei tagadta. A dolog addig fajult, hogy a Huawei és leányvállalatai csak az USA kormányának engedélyével kereskedhetnek amerikai cégekkel, és ez a nem amerikai székhelyű cégeket is érinti a szabadalmak miatt.

Ez lehet a Huawei egyik fegyvere is, mert a kínai vállalat szintén rengeteg szabadalmat tudhat magáénak, ebből 56.492 telekommunikációs, hálózati és más olyan szabadalom amit jelenleg is világszerte használnak. Mint tudjuk a Huawei előszeretettel szokott szabadalmi pereket indítani, jelenleg az Egyesült Államok egyik legnagyobb mobilszolgáltatójától a Verzion-tól követelnek 1 milliárd dolláros szabadalmi licencdíjat, úgy, hogy a Verzion közvetlenül nem is Huawei berendezéseket használ. A mobilszolgáltató mellett a Qualcomm-al is vitatkoznak, valamint követeléseket nyújtottak be a Harris Corp.-al szemben is miután a tavalyi évben megsértették a hálózatépítés és felhőbiztonság szabadalmát.

A legfrissebb pletykák szerint nagy rá az esély, hogy a Huawei válaszcsapásként újabb szabadalmi pereket indíthat amennyiben nem javul a helyzet, ez pedig azt jelenti, hogy olyan cégek is pórul járhatnak akik közvetlenül nem támogatták a történteket. Ez, az 5G hálózat kiépítésére is rányomhatja a pecsétjét, ami senkinek nem lenne jó.