Tovább nehezít az USA a Huawei helyzetén

Az Egyesült Államok kereskedelmi államtitkára Wilbur Ross egy interjúban a Bloombergnek elmondta, hogy hamarosan további korlátozásokat vezetnek be a Huawei Technologies-el szemben.


Az USA kormányának meglátása szerint a Huawei nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért a kínai vállalatot kereskedelmi feketelistára tették. Ez már több hónapos történet, valószínűleg mindenki hallott róla. A tiltás leginkább ott mutatkozik meg, hogy a Huawei nem használhat amerikai licenceket, köztük a Google Mobil Services-t. Voltak persze más cégek is, amikkel meg kellett szakítani a kapcsolatot a Huawei-nek, de helyettük sikerült új beszállítókat találni.

Nemrég kiderült, hogy néhány amerikai beszállító a tiltás ellenére is küldött elektronikai alkatrészeket a Huawei számára, ezért USA kormánya úgy döntött új szabályokat dolgoznak ki, melyeknek célja, hogy még kevesebb Amerikához köthető technológia kerüljön a Huawei-hez. Az új szabályok állítólag azokra a termékekre vonatkoznak majd, amiket az USA-ban terveznek, de teljes egészében más országokban gyártanak.

Ross elmondta, hogy elsődleges céljuk nem az, hogy ott tegyenek keresztbe a Huawei-nek ahol tudnak, hanem a nemzetbiztonság védelme miatt van szükség ezekre a lépésekre. Az amerikaiak és néhány szövetségesük értesülései szerint a pekingi kormány arra kényszeríti Kína egyes tech cégeit, hogy működjenek együtt a hírszerző szolgálatokkal, és kapcsolják össze velük rendszereiket. Ezt a hírt persze a Huawei határozottan tagadja.  

A GSMarena forrása szerint Huawei üzleti tevékenységének 35 százalékát az Egyesült Államokban végzi, az USA kormánya ezt a számot 10 százalék alá szeretné csökkenteni, tehát még tovább nehezítenék a kínai vállalat dolgát, a nemzetközi piacon. Az új intézkedéseket még nem fogadták el a döntéshozók, de állítólag ez hamarosan megtörténhet, és heteken belül életbe léphet a dolog.