108 megapixeles kamerát mutatott be a Samsung

108-mpx-cover

A Samsung a Xiaomi-val együttműködve bemutatta az első 108 megapixeles mobilos kameraszenzort, ami hatalmas felbontású fotók és videók készítésére alkalmas.

Már a múlt héten lehetett sejteni, hogy hamarosan érkezik az első 100 megapixel feletti telefonos kamera. Akkor a Xiaomi-nak köszönhetően tudtunk meg néhány dolgot a szenzorról, amit most a Samsung be is jelentett. A két gyártó összefogásának eredményeként született meg az ISOCELL Bright HMX nevű érzékelő, ami akár 108 megapixeles fotó készítésére is alkalmas. A modul fizikai adottságai is figyelemre méltóak, a 1/1,33″-es fizikai mérethez is csak 0,8 mikronos szenzorpixel tartozik. Maximális felbontásban 12032 x 9024 felbontású képeket lőhetünk vele, de csak 4:3-as képarányban.

isocell-bright-hmx

A legjobb minőségű képek valószínűleg 27 megapixeles felbontásban fognak készülni. Ekkor a pixelméret már 1.6μm-re nő, ennek köszönhetően a minőség merőben más lesz. Egy új algoritmust is kap a szenzor, ami smart-ISO névre hallgat. Állítólag ennek köszönhetően még szebb éjszakai képeket kapunk, de erről bővebb információt nem árultak el. Mindenképp érdemes megemlíteni, hogy videót akár 6K (6016 x 3383 pixel) felbontásban 30 fps sebesség mellett is képes lesz rögzíteni. A tömeggyártás egyébként még ebben a hónapban megindul és ha minden igaz, a Xiaomi Mi Mix 4 lesz az első mobil, ami megkaphatja az ISOCELL Bright HMX-t.