A Huawei után most mással szurkálódna az USA kormánya

Miután a Huawei és az Egyesült Államok közti nézeteltérések egy kicsit lecsendesedtek egy újabb hír borzolja a kedélyeket, ez pedig a végpontok közötti titkosítás megszüntetése.


Úgy tűnik, hogy Trump kormánya egy újabb célpontot szemelt ki magának, ez pedig nem más mint a végpontok közötti titkosítás. A végpontok közötti titkosítás, vagy másik nevén end-to-end titkosítás lényege, hogy csak a küldő és a fogadó fél láthatja az egymásnak küldött üzeneteket, tehát harmadik fél nem tud “belenézni” a beszélgetésbe. Ezt sokak körében népszerű Whatsapp és a Telegram is használja, de az iMessage üzenetek is ide tartoznak.

A Politico azt állítja, hogy Trump kormánya napirendre tette a kongresszusban, hogy vegyék fontolóra a végpontok közötti titkosítás tiltását. Mert ezzel akadályozzák a bűnüldözést, hátráltatva őket így a kábítószer kereskedelem, gyermekpornográfia vagy a terrorizmus felderítésében. Természetesen a javaslat egy kicsit felkavarta a port, a Nemzetbiztonsági Tanács például nem tudott egyetérteni abban, hogy mégis mit kellene tenni. A Belbiztonsági Minisztérium is szintén megoszló véleményt alkotott a kérdésben. Nem meglepő módon az Igazságügyi Minisztérium és az FBI fontosabbnak tartja a bűncselekmények felderítését mint a személyes adatok védelmét.

Ugyanakkor a Cybersecurity és az Infrastructure Security Agency figyelmeztetett, hogy fontos a titkosítás használata és így lehetővé teszik a hackerek számára, hogy könnyebben hozzáférhessenek mások adataihoz. Sőt felhívták a figyelmet, hogy a titkosszolgálat is hasonló eszközöket használ. A Kereskedelmi és Állami Osztályok sem értettek egyet a végpontok közötti titkosítás eltörlésével kapcsolatban. Szerintük gazdasági, diplomáciai és biztonsági következményei lehetnek, hogy a bűnüldözés képes lesz megtörni a titkosított üzeneteket.