Enyhülhetnek a Huawei elleni szankciók

A Huawei csak most kezdi érezni az USA szankcióinak negatív hatásait, a napokban bemutatták a Mate 30 szériát, de a Google szolgáltatásai nem érhetőek el az új csúcsmobilokon. Kínában lassan már megvásárolható lesz a két készülék, de az európai premier egyelőre kérdéses.

REVO2Májusban bombaként robbant a hír, hogy az Egyesült Államok tiltólistára teszi a Huawei-t és az amerikai cégek csak egy külön engedély beszerzését követően folytathatnak üzleti tevékenységet a kínai vállalattal. A tiltás érinti a hardver és szoftver átadásokról szóló szerződéseket is, így az Android rendszer bizonyos részeire is vonatkozik. Az Android nyílt forráskódú, de van több olyan Google szolgáltatás és alkalmazás, amikről ez nem mondható el. Ennek köszönhető, hogy még nem tudni mikortól lehet majd beszerezni itthon a Huawei újdonságait. Mindenesetre most kapott egy jó hírt a Huawei, a Qualcomm ugyanis bejelentette, hogy megkapták az USA kormányától az engedélyt és újra üzletelhetnek a Huawei-jel.

Azt pontosan nem árulta el Steve Mollenkopf, a Qualcomm vezérigazgatója, hogy milyen alkatrészeket fognak értékesíteni a kínaiaknak, de azt elmondta, hogy hosszútávú megállapodást kötöttek a Huawei-jel. A májusban bejelentett rendelet szerint az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma adja ki az engedélyeket azoknak a cégeknek, akik folytatni akarják üzleti kapcsolatukat a Huawei-jel. A minisztérium széles körben elérhető alkatrészek értékesítését engedélyezi, csak a szükséges dokumentumok beszerzésére van szükség, a mobilokba kerülő rendszerchipek pedig pont ebbe a kategóriába sorolhatóak. Annak ellenére, hogy van saját lapkakészlete a Huawei-nek, egyes komponenseknél azért továbbra is a Qualcommra támaszkodik.

Augusztusban nem sikerült megállapodni az amerikaiakkal, így újabb 90 napos engedményt kapott a Huawei. Ezt követően 130 amerikai vállalat nyújtotta be igényét a speciális engedélyre, amit úgy tűnik a Qualcomm már meg is kapott. Remélhetőleg rövid időn belül a Google is hasonló bejelentést tesz, és elérhetővé teszik a GMS-t (Google Mobile Services) a Mate 30 szériára, ebben az esetben valószínűleg az európai premierre sem kellene sokat várni.