Hadat üzen az iPhone-oknak a Google

A Google vezetősége úgy döntött, hogy minden szükséges lépést megtesznek annak érdekében, hogy a Pixel széria az iPhone-ok méltó kihívójává váljon.

INLOCK

A pletykák szerint a keresőóriás a Pixel 6 és Pixel 6 Pro-nál egy saját rendszerchipet vetne be, ezzel pedig újra visszahoznák a zászlóshajók közé a sorozatot. Tavaly valami oknál fogva, a Pixel 5 és a Pixel 4a 5G is a középkategóriás Snapdragon 765 és 765G lapkával jött. Utóbbi esetében még érthető is volt ez a lépés, de a rajongók a Pixel 5-öt valószínűleg nem ilyen chipset-el várták.

A Google az Apple sikerét látva most egy saját tervezésű rendszerchippel próbálkozna, de egyelőre csak a mobilos szegmensben. A Whitechapel chipset a Samsung Foundry gyártósorain készül 5nm LPE alapokon. Egyes források szerint az elsődleges cél nem az lesz, hogy felülkerekedjenek a Snapdragon 888+ vagy Snapdragon 895 lapkákon, sőt korai tesztek alapján a teljesítmény inkább a Snapdragon 870-hez közelít majd. A keresőóriás inkább az AI-re és a gépi tanulásra gyúrna rá, ez szerintük nagyobb prioritást élvez mint +5 fps-sel gyorsabban futtatni egy játékot, és valahol igazuk is van.

Pixel 6

A rendszerchip két Cortex-A78, két Cortex-A76 és három Cortex-A55 magot tartalmaz, a grafikai műveletekért pedig ARM Mali-G78 GPU felel majd. Még meg sem jelent a lapka, de már szóbeszéd szinten felmerült, hogy a folytatásnál ráfeküdnek majd a teljesítményre is. Az ARM Mali GPU helyett pedig AMD grafikai gyorsítóra lehet számítani, de ez még a jövő zenéje.

Egy kis ingyen Bitcoin jöhet?

A Google a végletekig szeretné optimalizálni a szoftvert és a hardvert, ebbe beletartozik az is, hogy öt éven keresztül minden Android frissítést megkapnak majd azok a felhasználók, akik ilyen új generációs készülékkel rendelkeznek.

Képek: Jon Prosser