Facebook-os adatokat lopó, Androidos alkalmazásokat találtak

Manapság elég sűrűn előfordul, hogy kiberbiztonsági cégek olyan applikációkra bukkannak a Play Áruházban, amik sértik a Google irányelveit. Sajnos hiába a szigorú ellenőrzés, a keresőóriásnak naponta több tízezer alkalmazáson kell átrágnia magát, így megeshet, hogy átjut a rostán néhány rosszindulatú applikáció is.

A francia Evina kiberbiztonsági vállalat 25 olyan Androidos alkalmazást talált, amiket kimondottan Facebook-os adatlopások céljából hoztak létre. Mindegyik app ugyanattól a feltöltőtől származik, az mondjuk más kérdés, hogy mit kezdenek az így megszerzett bejelentkezési adatokkal. A Google egyébként már eltávolította a szóban forgó szoftvereket, amik között vannak játékok, fájlmenedzselésre használható programok, de még egyszerű zseblámpás applikáció is. A Play Áruházból való tiltással a probléma még nem lett teljes mértékben megoldva, hiszen sok telefonon még mindig rajta lehetnek. Épp ezért érdemes átrágni a következő listát, ha a felsoroltak közül valamelyik rajta van a telefonodon érdemes minél előbb megszabadulni tőle.A fenti programok mindegyikében benne van az a rosszindulatú kód, ami a Facebook vagy a Messenger megnyitásakor egy adathalász oldalra irányítja a felhasználót, annak tudta nélkül. Amint beírjuk a bejelentkezéshez szükséges adatokat, rögtön továbbítja őket a készülékünk a fejlesztők felé.

A két legnépszerűbb app 500 ezres letöltési számot tudhat magáénak, mivel a felsorolásban szereplők többsége közel egy évig volt elérhető a Google alkalmazásboltjában, így elég sokan letöltötték őket. Összességében több mint 2 millió letöltést generáltak. Ha véletlenül valamelyik rajta van a mobilodon azonnal töröld és változtass jelszót.