Hamarosan egységes töltőkkel érkezhetnek a mobiltelefonok Európában

usb c

Régóta nagy vita folyik arról, hogy milyen töltés, milyen csatlakozó lehet a legmegfelelőbb a felhasználók számára. Leginkább az egységes az európai bizottság szerint.

INLOCK

Több éve tartanak a töltésre vonatkozó fejlesztések a vállalatoknál. 2011 óta egyre jobban leredukálódott a töltőcsatlakozók típusa a mobiltelefonoknál. Mára leginkább a Micro USB, a Type-C és a Lightning csatlakozó maradt meg.

Ebből a Micro USB folyamatosan eltűnőben van, hiszen a Type-C megoldás sokkal gyorsabb töltést tud biztosítani, emellett ez lehet az egységes csatlakozó a jövőben. Hírforrásaink szerint az EU egy javaslatot tervez bemutatni 2021 szeptemberében a közös mobiltelefon töltők megoldására.

Ez nem is lenne baj, hiszen nem kéne többféle kábelt használni egy családban, elég lenne egy fajta. Ez a legtöbb Androidos gyártónak nem lehet hátrány, az Apple-nek viszont igen. Egy 2019-es felmérés szerint a telefonfelhasználók csupán 21%-nak van lightning csatlakozó a készülékén.

lightning-3

Persze a cég számára ez nagy bevételkiesést jelenthet, hiszen át kellene állítani az erre tervezett gyártósorokat, emellett nem tudnák olyan drágán adni a gyári kábeleket, mint most. Emellett azzal indokolnak, hogy mivel mindenkinek le kellene cserélni a töltőkábelét otthon, hatalmas mennyiségű elektronikai hulladék keletkezni, emellett nem is lenne kényelmes.

A forrás szerint mindenesetre az már biztos, hogy a bizottság már meghozta a döntést és készek kiadni egy olyan törvényjavaslatot, ami egy egységes töltési csatlakozóról szól.


Forrás