Hasznos újítással bővül a Google Chrome mobilappja

chrome

A Google javítja a Chrome biztonságát iOS és Android rendszereken. A webes felületen már egy ideje elérhető az a funkció, ami figyelmezteti a felhasználókat az elavult vagy ellopott jelszavakra, ez hamarosan megérkezik mobilra is.

gearbest_banner_Redmi_9a

Az valószínűleg mindenkinek világos, hogy több esetben történt már olyan, hogy a hackerek valami módon megszerezték egyes felhasználók belépési adatait, amiket ezt követően jópénzért elkezdtek árulni a darkweb-en. A Google-nek van egy jókora gyűjteménye, az ilyen feltört jelszavakról, ezeket teszik most elérhetővé a felhasználók számára, persze nem pont abban a formában mint amire elsőre gondolnánk. A keresőóriás létrehozott egy külön felületet, ahol ellenőrizhetjük, hogy jelszavaink valamelyikét korábban feltörték-e.

Ilyenkor egy teljesen új űrlapra irányít majd át bennünket a rendszer, ahol egy speciális, titkosított csatornán keresztül a jelszó másolatát a Chrome elküldi a Google-nek ellenőrzésre, a felhasználónévvel együtt. Ha van találat rögtön felajánlja a jelszó változtatás lehetőségét és tippeket is kapunk a minél biztonságosabb jelszó létrehozása érdekében. Ez a funkció a mobilalkalmazás egy későbbi verziójában válik majd elérhetővé, de a webes felületen már most kipróbálható a Beállítások, Biztonsági ellenőrzés menüpont alatt.

A Chrome új verziója elhozza a biometrikus hitelesítés új formáját is az iOS rendszerekre. A bejelentkezési adatok automatikus kitöltéséhez Touch ID vagy Face ID hitelesítésre lesz szükség.

Androidra pedig jön még egy új funkció, Enhanced Safe Browsing néven. Ha ezt bekapcsoljuk kapunk egy kis extra védelmet az adathalász támadások, a veszélyes webhelyek, valamint a rosszindulatú programok ellen. Egyetlen hátránya, hogy valós idejű adatokat oszt majd meg a Chrome a Google-lel, de a keresőóriás szerint ezzel a módszerrel nagyjából 20 százalékkal kevesebb lesz az esélye annak, hogy felhasználóneveinket vagy jelszavainkat illetéktelenek megszerezzék