Kevés újítással és extra magas árcédulával érkezett a Note20 és Note20 Ultra

Dél-Koreából közvetített online Unpacked eseményt a Samsung, amin öt új készüléket mutatott be a cég. A két legjobban várt termék természetesen a Note20 és Note20 Ultra volt, amik az Exynos 990 rendszerchippel és indokolatlanul magas árukkal sokaknak csalódást fognak okozni.

A standard modell 6,7 hüvelykes, teljesen lapos AMOLED képernyőt kapott, Full HD+ felbontással és 60 Hz-es képfrissítési frekvenciával. A Note20 Ultra esetében 6,9 hüvelyk áll rendelkezésünkre, a felbontás itt már 1440 x 3088 pixel és a képfrissítést is 120 Hz-re növelték, ezen a vonalon tehát meglehetősen nagy az eltérés a két mobil között.

Ha valakinek ennél is nagyobb képernyőre lenne szüksége, a Samsung DeX segítségével a Galaxy Note20 készülékek mostantól vezeték nélkül is csatlakoztathatók okostévéhez. A Galaxy Note20 és a televízió képernyője párhuzamosan is kezelhető, így a felhasználók cseveghetnek a barátaikkal játék közben vagy élőben olvashatják a kommenteket a legújabb videójuk közzétételekor.

A Note rajongók és a kreatívok kedvenc eszköze, a Galaxy Note20 szériával párhuzamosan fejlesztett S Pen kiemelkedő produktivitást biztosít, hiszen a felhasználók azonnal megörökíthetik az ötleteiket és inspiráló gondolataikat. A Galaxy Note20 készülékeken az S Pen precizitása természetes és reszponzív írást tesz lehetővé. Az S Pen öt új Érintés nélküli mozdulatával a felhasználók könnyebben vezérelhetik az egyes alkalmazásokat és a készüléket. A kezdőképernyőre való visszatéréshez vagy képernyőfelvétel készítéséhez például elég egyetlen kézmozdulat.

A Samsung Notes alkalmazással a felhasználók könnyedén jegyezhetik föl, szerkeszthetik és oszthatják meg az ötleteiket telefonon, tableten és PC-n is. Az automatikus mentésnek és szinkronizálásnak köszönhetően az adatvesztés sem fenyegeti a felhasználókat és könnyedén válthatnak a különböző eszközök között. A Samsung Notes automatikusan átalakítja a sietős kézírást jól olvasható szöveggé. A visszajelzések kezelése is könnyebbé válik, hiszen a Galaxy Note20 telefonokon szerkeszthetők a PDF és Microsoft PowerPoint dokumentumok, a felhasználók kiemelhetik a legfontosabb részleteket és jegyzeteket is hozzáadhatnak a Samsung Notes appon keresztül. Az új eszközön jegyzetelés közben hangfelvétel is indítható, a leírt szavak kijelölésével pedig a felvétel megfelelő részéhez ugrik a lejátszó. A megújult, intuitív mappakezelésnek köszönhetően minden jegyzet és dokumentum könnyen kereshető és rendezhető marad.

A Galaxy Note20 sorozat átalakítja a mindennapi munkavégzést. Az sokoldalú készülékekkel a felhasználók hatékonyan dolgozhatnak a nap bármely szakában otthonról és kapcsolatban maradhatnak akár utazás közben is. A Samsung és a Microsoft hosszú távú együttműködésének eredményeként a Galaxy Note20 és a Windows számítógépek könnyedén működnek együtt munka közben.

A továbbfejlesztett Windows-összekapcsolás megoldással a felhasználók azonnal, késleltetés nélkül hozzáférhetnek mobilalkalmazásaikhoz Windows 10 operációs rendszerrel rendelkező számítógépükről. A csatlakoztatott PC-ről az üzenetküldés, az értesítések kezelése, a fotók szinkronizálása és a hívások indítása is ugyanúgy működik, mint telefonon. Egy későbbi frissítés után akár egyszerre több alkalmazás is futtatható lesz PC-n. A gépen gyors elérési ikonok hozhatók létre, az applikációk pedig elhelyezhetők a Start menüben, így a közösségi médiás felületek és appok is könnyen megtalálhatók. A hatékonyabb munkavégzést a Samsung Notes és a Microsoft OneNote, valamint az Outlook integrációja biztosítja. Az eszköz az Emlékezetetők alkalmazást pedig az Outlook mellett a To Do és Teams appokkal is szinkronizálja, így a legfontosabb megbeszélések és tennivalók bármelyik felületről azonnal elérhetők.

A Samsung és a Microsoft együttműködése a szórakoztató funkciókhoz is hozzájárul a Galaxy Note20 készülékeken, amelyek igazi virtuális gaming-központként működnek. A felhasználók mostantól a telefonjukon is játszhatnak kedvenc PC-s vagy konzolos játékukkal az Xbox Game Pass Ultimate segítségével. A prémium, felhőalapú szolgáltatással több, mint 100 népszerű játék érhető el, köztük a Minecraft Dungeons, a Forza Horizon 4 vagy a Gears 5. A pörgős csatákat és a folyamatos játékélményt a szupergyors 5G és a WiFi 6 technológia mellett az optimalizált késleltetés és a Note20 Ultra esetében 240 Hz érintési késleltetés teszi lehetővé.

A motorháztető alatt a Galaxy S20 mobilokban debütált Exynos 990 található, ami teljesítményben valamivel elmarad a Snapdragon 865 és 865+-hoz képest. A memória mérte a Note20-ban 8/256 GB, az Ultra pedig 12 GB RAM-mal és szintén 256 GB-os tárolóval rendelkezik. Az akkumulátor kapacitása 4300, illetve 4500 milliamperóra, értelem szerűen az utóbbit az Ultra kapta. Sajnos a gyorstöltés nem éppen nevezhető gyorsnak, főleg a konkurenciához képest. Kábelesen 25W-ot tud a két mobil, a vezeték nélküli megoldás pedig 15W-os.

Kamerák tekintetében természetesen az Ultra a jobb választás, a főmodul a 108 megapixeles nano-binning lencse, ami mellé 12 megapixeles periszkópos zoom kamera jár, ötszörös nagyítással. A 12 megapixeles ultraszéles látószögű szenzor egy közös pont a két készüléken. A sima Note20 főkamerája már csak 12 megapixeles, van viszont egy 64 megapixeles modul is, ami háromszoros optikai nagyítást tesz lehetővé. A 21:9 képarány és 24 fps rögzítés mellett a Galaxy Note20 8K kamerája ultramagas felbontásra képes és professzionális videós élményt nyújt. A Professzionális videó móddal a felhasználók egyedileg állíthatják be a fókuszt, a hangot, az expozíciót, a fényeket, a zoomot és FHD minőségben 120 fps-sel rögzíthetnek mozifilmes hatású videókat. Felvétel közben a Galaxy Note20 mikrofonjainak beállításával a felhasználók eldönthetik, milyen irányból érkező hangok legyenek a legtisztábban hallhatók a videóban.

A Samsung vezető szerepet játszik az 5G-innovációban, a Galaxy Note20 pedig folytatja a vállalat hipergyors, alacsony válaszidőt biztosító 5G-képes készülékeinek a sorát. A legjobb tartalmak csak egy érintésre vannak az ultragyors Sub-6 és mmWave hálózatokon a Galaxy 5G erejének köszönhetően. A készülék automatikusan megkeresi a leggyorsabb hálózatokat és stabil WiFi 6 kapcsolatra képes, több streaming szolgáltatás esetében pedig optimalizálja a válaszidőt a kényelmes tartalomfogyasztáshoz. A Galaxy Note20 sorozat készülékeinek hardveres és szoftveres biztonságáért a teljeskörű védelmet nyújtó Samsung Knox felel.

Az UWB 11 (ultra szélessávú) technológiás Galaxy eszközökön bemutatkozó Közeli Megosztás lehetőséggel minden eddiginél könnyebbé válik a tartalmak megosztása a Galaxy Note20 Ultra 5G készülékeken. Elég a Note20 Ultrát egy másik UWB technológiával rendelkező Galaxy eszköz felé fordítani és a Közeli Megosztás automatikusan listázza a készülékkel szemben található személyeket a megosztás panelen. A Samsung UWB technológiájával a jövőben abban is segíti a felhasználókat, hogy AR megoldásokkal még könnyebben találjanak meg dolgokat és az okosotthont nyitó kulcsként is működhetnek a Galaxy okostelefonok.

A Galaxy Note20 széria már előrendelhető, A Galaxy Note20 Misztikus Bronz, Misztikus Zöld és Misztikus Szürke színekben, a Note20 Ultra Misztikus Bronz és Misztikus Fekete árnyalatokban érhető el. A Galaxy Note20 354.990 forintos, a Note20 5G 389.990 forintos, a Note20 Ultra 5G pedig 484.990 forintos ajánlott fogyasztói áron vásárolható meg. Történt tehát egy elég jelentős emelés az előző generációhoz képest, ami a specifikációk alapján egyáltalán nem indokolt.