Kiskorúak telefon használata, hány éves kortól hogyan és mit HA egyáltalán?!

Az őskörök és az őskor!

Amikor én voltam 7-10 éves már, akkor is ment a suliban, hogy kinek milyen telefonja van és sosem felejtem el, hogy azt mondtam még magamat is becsapva, hogy inkább ne legyen telefonom de olyat nem szeretnék, ami nem tetszik (főleg úgy, hogy tudom, hogy sokan a mai napig tetszés alapján választanak funkció és igények helyett, ami tök oké, nem kell állandóan a praktikumokra hallgatni).

Mellette persze élénken bennem van a kép a mai napig, amikor kedves osztálytársam egy nagyon menő piros talán Nokia 3310-est kapott (ne kövezzetek meg ha nem létezett piros Nokia 3310 de tuti, hogy piros volt, mert húsvétra kapta) én meg elgondolkodtam magamban, hogy mégis miért kap az ember húsvétra telefont. 

Snake: Egy játék mind fölött!

Szóval abban az időben, ha jól emlékszem akkor az újságok utolsó oldalán lévő polifónikus 100 forintos csengőhang volt a császár és választhatott az, aki jó tanuló volt, mert ezt kapta soron kívül ajándékba a jó teljesítményért. 

Akkor még a snake versenyek indokolták a saját telefont, na meg a bounce de ahhoz már színes kijelző kellett és amikor megjelentek a színes cserélhető hátlapok na hát ott készek voltunk. 

Ahhoz képest azért nagyon húsbavágó belegondolni, hogy a 2000-es évek újságai és magazinjai helyett pl. Bravo már ott van legalább 4 platform, ami a több száz millió felhasználónak “hála”, folyamatosan tolja az értesítéseket a gyerekek arcába ezzel adott esetben torzítva az önértékelést és miegymást!

A testvéremmel az apám Nokiájáért versenyeztünk állandóan, hogy ki merítse le töltés előtt, apropó, ejtsünk pár szót a töltésről. 

Nagyon abszurd belegondolni, hogy 15-20 éve 1 hetet is bírtak a 20.000 forintos telefonok most meg 500.00- ért ha kapunk 2 napot az már eseményszámba megy de ezt is kifejtjük: 2 napos üzemidő!

A kezdetek

Az első kérdés talán az, hogy hány éves kortól és hogy milyen telefont vagy, hogy egyáltalán telefont adjunk-e a fiatalabb korosztálynak, mert ma már bőven van választék a legegyszerűbb, akár zsebbe pottyantott GPS jeladótól az egyszerűbb alapfeladatokat kínáló órákon keresztül a nyomógombos vagy érintőkijelzős telefonokig és abból is akad, amit előfizetésért ingyen utánunk dobnak és van, amiért egy családi nyaralás árát is kifizethetjük.

Az óra praktikus aranyközépút lehet a GPS jeladó és a telefon között

Nem mindegy, hogy milyen igénybevétellel kell számolni és abból kiindulva, hogy adott esetben a felnőttek között is lehet olyan, akinek strapabíróbb megoldásra van szüksége, nem árthat ha ezeket felszorozzuk, mert ha beindul a játék és a szaladgálás akkor azt a zsebben vagy kézben lévő eszköznek is bírnia kell és jól jöhet ha egy kicsit por és cseppálló de a legfontosabb talán, hogy a célnak megfeleljen és ellássa a feladatot, hogy mind a szülő mind pedig a gyerek vagy gyerekek biztonságban érezzék magukat ha náluk van az a bármilyen eszköz, amit anyu és/vagy apu adott nekik.

Néhány tipp ezzel kapcsolatban erre: https://helloszulo.hu/?gad_source=1&id=50&gbraid=0AAAAADmvkm_4IqhFXMqQ8zL4iFrH_kk4s&type=article&new=true

A hogyan válasszunk mobilt témakörben még egy kis extra segítség: Első mobiltelefon: milyet vegyek a gyereknek? – Yettel – Yettel

A közösségi média

Fontos, hogy attól, hogy egy adott közegben sokaknak van már telefonja, nem jelenti kötelezően, hogy mindenkinek kell hogy legyen! Lehet, hogy egy szülő úgy ítéli meg, hogy a kis poronty megbirkózik a feladattal és egyébként is szülői felügyelet mellett tanulja meg használni a közösségi médiát vagy akár a streaminget, legyen az sori, film vagy csak zene, ahol szintén találkozni korhatáros tartalommal de, azért a dalszövegek korhatáros értelmezése egy picit más terület.

Az a bizonyos figyelmeztetés.

Ne felejtsük el, hogy azért bőven találni olyan oldalakat is, ahol jó szándékkal vagy akár praktikus kreatív dolgokat találunk, oktató jelleggel és semmi ok az aggodalomra.

A fiatalabb közönség és a közösségi média kapcsolatáról pedig itt lehet még infót begyűjteni: http://noemimounier.blogspot.com/2019/04/a-gyerekek-telefon-es-social-media.html

Az biztos, hogy úgyanúgy szét lehet szedni darabokra, hogy hány éves kortól, milyen telefont ha egyáltalán telefont és hogyan használhat az éppen akárhány éves csemeténk, egy a biztos, nem kell sőt, nem is szabad elsietni a dolgot.

Ha úgy érezzük, akkor kérjük ki mások segítségét, akikben megbízunk, azzal kapcsolatban, hogy náluk mik a főbb szempontok vagy melyik az inkább fontos, és aludjunk rá még egyet, amíg nem érezzük biztosnak.

A végszó

Ha már teljesen biztosak vagyunk benne, akkor pedig teszt jelleggel lehet kezdeni az oktatást és a használatot és használat közben is folyamatosan szinten tartani, hogy a következő váltásnál legyen az eszköz vagy felhasználási terület, már egyik felet se érje váratlanul, hanem rutinból menjenek szépen a dolgok és ne okozzanak nem várt meglepetést.

Az sem elképzelhetetlen, hogy jelezzék a szülői értekezleten, hogy szeretnék ha az adott évfolyamban, ahol már van informatikai óra, érintenék ezeket a kérdés köröket és az előnyeit és hátrányait ismerjék, mielőtt vagy miközben használják az adott alkalmazást.

Azt is mérlegelhetjük, hogy feltételekhez kötjük játékosan a telefon vagy órahasználatot, hogy az értékét is érezzék a kisebbek, -nagyobbak ne csak azt, hogy van.

 

További szép napot kívánunk minden kedves olvasónknak!

MEGOSZTÁS