Kötelezhetik a gyártókat, hogy tartósabb okostelefonokat gyártsanak?

A napokban egy érdekes hír jelent meg, ami szerint az EU szabályozná azt, hogy olyan eszközöket gyárthassanak csak a cégek, amik tartósabbak és könnyebb őket javítani. Mutatjuk, hogy mit tudunk erről.

Az Európai Bizottság egy újabb nagy fába vágta a fejszéjét, ugyanis már nagy erőkkel azon dolgoznak, hogy hogyan tudják rákényszeríteni az okostelefon és tablet gyártó cégeket arra, hogy tartósabb és könnyebben javítható okostelefonokat dobjanak piacra.

Ezt azzal indokolják, hogy kevesebb hulladék keletkezzen, így csökkenteni tudják a szén-dioxid termelést is, ami a számításaik szerint 5 millió autónak felel majd meg.

Persze egyelőre még nem találták meg a megfelelő eszközt a szabályzásra, de biztosan a közeljövőben ki fognak találni valamit csak úgy, mint a töltőcsatlakozók egységesítésénél is, ami már a következő évben hatályba lép.

Olyan szabályokat adhat a Bizottság a gyártóknak, mint például a cserealkatrészek biztosítása az adott készülékekhez, legalább 5 éven keresztül, ami 15 alkatrészre terjed ki, valamint az akkumulátor minőségét is megszabnák, úgyhogy 1000 töltés után sem csökkenhetne 80% alá az akkumulátor állapota, vagy a gyártónak 5 évig biztosítania kell akkumulátort az adott termékekhez.


Forrás