Mobillal rukkolt elő az Android egyik alapítója

Közel 3 éve hagyta ott a Google-t az Android egyik alapítójaként is ismert Andy Rubin. A fiatalember a Rubin platform felvásárlása során került a keresőóriáshoz 2005-ben, majd végül kilenc év után, 2014 októberében otthagyta a céget. Már akkor lehetett tudni, hogy hallunk még az Essential vállalkozásban elhelyezkedő Rubinról, melynek most jött el az ideje, ugyanis a cég piacra dobta első telefonját az Essential Phone PH-1-et.


A vállalat első készülékéről nyugodtan kijelenthetjük, hogy a csúcsmobilok kategóriájába tartozik, ami nem csak az anyaghasználat terén mutatkozik meg hanem az árcédulája alapján is, mivel 194 ezer forintot kérnek majd el érte. A modell előlapja GorillaGlass 5 védelmet kapott, a hátlap kerámiából készült, a keret pedig titán, ebből adódóan nem kell majd félnünk ha véletlenül a szélére leejtjük a készüléket. A megjelenő 5,71 hüvelykes QHD felbontású panel melynek képaránya 19:10-es és kb. 1000:1 kontrasztra képes.

A processzor nem más mint egy Snapdragon 835-ös ami mellett természetesen egy Adreno 540 grafikus gyorsító is dorombol majd, rendszermemória téren pedig 4 GB áll majd rendelkezésünkre. A tároló esetében sem lehet okunk a panaszra, mivel ebből 128 gigabájttal rendelkezik majd a mobil, ugyan ez utóbbi nem bővíthető, de ekkora tárhelykapacitás manapság és még egy darabig bőven elegendő lehet.

A hátlapon kettő darab 13 megapixeles modult találunk, melyek közül az egyik RGB képeket rögzít, a másik pedig színszűrő nélküli, vagyis monokróm felvételek rögzítésére is képes. Maximálisan 4K videók rögzítésére alkalmas a fő szenzor 30 fps alatt, de 720p-ben 120 pfs-el is felvehetünk. Az előlapon lévő 8 megapixeles kamera segítségével 16:9 képarányú fotókat készíthetünk f/2,2 fixfókuszos optikával.

Mindezt egy 3040 mAh-s akkumulátor látja majd el energiával, a készülék pedig 141,5 x 71,1 x 7,8 milliméteres méretekkel és 185 gramm súllyal rendelkezik majd. Egyenlőre fekete és fehér színekben lesz majd elérhető valamikor, de a későbbiek során még számíthatunk szürke és kék változatra is. A megjelenésről még semmit nem tudni, de már le lehet foglalni annak aki ilyet szeretne.

Fontos megjegyezni, hogy külön megvásárolható lesz egy plusz kamera a mobilhoz, ehhez kb. 14 ezer forintért juthatunk hozzá. Amivel 360 fokos videókat készíthetünk 3840 x 1920 felbontásban 30 fps-el, illetve ezek mellé térhatású hangot is a beépített 4 mikrofonnak köszönhetően. A mobil platformja persze hű maradt a gyökereihez, így Android Nougat rendszeren keresztül adhatjuk majd az utasításokat a készüléknek.