Mutatjuk melyik telefonok gyűjtik a legtöbb személyes adatot rólunk

Virtual Privacy

Az Apple mindig hangsúlyozza, hogy náluk a felhasználók személyes adatai a legfontosabbak, egy friss kutatásból kiderült mennyire igaz ez az állítás. 

A Trinity College egyik munkatársa a napokban publikálta legújabb kutatásai eredményeit, amit a Google rögtön vitatni is kezdett. A tesztek szerint ugyanis az Androidos mobilok hússzor több adatot gyűjtenek a felhasználókról, mint az Apple készülékei. A dublini kutató a telefonokon előre telepített alkalmazások nyugalmi állapotbak közvetített adatait mérte. Meglepő módon az Apple és a Google rendszere is a felhasználó beleegyezése nélkül teljesen hétköznapi műveletekről is továbbít adatokat, például ha a beállítások menüpont alatt nézelődik az adott telefon tulajdonosa. Az mért eredmények szerint, gyártótól függetlenül nagyjából 5 percenként történik valamiféle adattovábbítás még akkor is ha nincs használatban az eszköz. Az persze nem tiszta, hogy ilyenkor milyen információkat küld a mobil, lehet ezek rendszerdiagnosztikai adatok és a személyes adatokhoz nem sok közük van. Az iOS a Siri-t, a Safari-t és z iCloud-ot használja főképp az adatgyűjtésre, a Google a Chrome-ot, a YouTube-ot a Dokumentumokat, de még az Óra alkalmazást is bevetik erre a célra.

A mérések szerint, egy Androidos mobil nyugalmi állapotban, 12 óra alatt nagyjából 1 MB adatot továbbít a Google szervereire. Az iOS ugyanannyi idő alatt viszont csupán csak 52 kB-ot küld az Apple-nek. Az ír szakember szerint csak az USA-ban a Google napi szinten 1,3 TB adatot gyűjt a felhasználókról, még az Apple csak 5,8 GB-ot.

A kutatás eredményére a Google sajtóközleményben reagált, amiben kijelentik, hogy az alkalmazott vizsgálati módszer hibás, annak eredményével nem értenek egyet.

Ez is érdekelhet:

Mostantól még jobban kell vigyázni a csomagküldő sms-es vírussal

Nem fogod kitalálni milyen projektbe vág a Xiaomi

Milliókat kerestek a Call of Duty Mobile-al, most bilincsben vannak miatta