Mutatjuk melyik vírus álcázza magát képszerkesztőnek

Újabb a Play Áruházban is megtalálható alkalmazásról derült ki, hogy kártevővel fertőzött. Mutatjuk, hogy melyik ez az alkalmazás és mire képes. 

crypto50

Kijelenthetjük, hogy nem telik el úgy egy hónap, hogy ne fedeznének fel egy olyan kártevő szoftvert ami a Google Play Áruházából is letölthető. Azok akik szeretnék megszerezni adatainkat mindent megtesznek azért, hogy bizalmas információink náluk kössenek ki. Tudják, hogy minden felhasználó kedveli a képszerkesztő programokat, ezért ezek sem képeznek kivételt a fertőzött applikációik sorában. A „Blender Photo Editor-Easy Photo Background Editor” elnevezésű applikáció egy jó ideig megtalálható volt a Google Play Áruházában. Egész pontosan addig amíg a kiberbiztonsági témákkal foglalkozó Bleeping Computer fel nem hívta rá a Google figyelmét. Viszont addig több mint ötezren töltötték le, így amennyiben a letöltők közé tartozol érdemes minél előbb megszabadulni tőle. Valamint ezt követően lefuttatni egy keresést ha van telepítve vírus kereső szoftver a telefonon.

photo-editor

A „Blender Photo Editor-Easy Photo Background Editor”-ben elrejtett kártevő egyébként a Facebook bejelentkezési adatainkra pályázik. Tehát azoknak akiknek telepítve volt a képszerkesztő applikáció a törlést követően mindenképpen érdemes egy jelszócserét is elvégezniük. Azok  akik biztosra szeretnének menni nekik nem árt bekapcsolni a kétfrankos hitelesítést sem.

Maxime Ingrao nevű biztonsági szakértő egyébként a múlt héten több olyan képszerkesztőben is talált amik szintén hasonló kártékony tevékenységet műveltek. Ezekről közzé is tett egy listát amit a következő linken lehet megtekinteni. A fentiek  tükrében érdemes óvatosnak lenni az ingyenes képszerkesztő programokkal. A letöltés előtt ajánlott tájékozódni, hogy ki is a feltöltő és az értékeléseket is elolvasni.