Nem vagy biztonságban ha ennél régebbi Chrome verziót használsz

Az Amerikai Egyesült Államok és Németország kiberbiztonsági szolgálata is figyelmeztetést adott ki a Google Chrome miatt. Olyan sebezhetőségeket találtak ugyanis a böngészőben, amik a Google mérnökeinél is a legsúlyosabb besorolást kapták. 

Mindenki számára kiemelten ajánlott letölteni a Google Chrome legújabb verzióját. A frissítés ugyanis több olyan hiba javítását is tartalmazza, amiket a támadók jóval könnyebben kihasználhatnak, mint a sebezhetőségek többségét. Elég meglátogatni a Chrome régebbi verziójával egy weboldalt ahhoz, hogy a hackerek megszerezzék a felhasználó jelszavait, adatait vagy dokumentumait. A gyanútlan áldozat ráadásul ebből semmit nem vesz észre, mivel a hiba kihasználásához elég egy programkódot a weboldal sorai közé rejteni, a felhasználó szempontjából semmilyen közreműködésre nincs szükség.

Nincs tehát nehéz dolguk a hackereknek, ráadásul összesen hét ilyen sebezhetőséget is javít most a Chrome legújabb verziója. Az ilyen hibákat kihasználva a támadók könnyen hozzá tudnak jutni net bank belépési adatokhoz vagy kriptotárcákhoz. Persze ha nem téved fertőzött weboldalra a felhasználó nincs veszélyben, leginkább a kisebb, ritkán látogatott oldalak esetében kell vigyázni, egy ismert, havi szinten több százezer látogatóval rendelkező weboldalnál jóval kisebb az esély arra, hogy egy kártékony kódba fut az ember.

A Google Chrome névjegyénél tudod ellenőrizni, hogy neked a böngésző melyik verziója van telepítve, ha a 92.0.4515.159-es vagy újabb verziót látsz akkor biztonságban vagy. Érdemes megemlíteni, hogy a hibák egy része a Chromium kódbázist is érintik, ebből kifolyólag az Edge böngésző esetében is ki lehet használni őket. Ha valaki a Microsoft böngészőjét használja, legalább a 92.0.902.78-as verzió kell ahhoz, hogy biztonságosan tudjon szörfözni.