Pénzt szedne be a Huawei az 5G szabadalmak miatt

huawei-logo

Egy okos döntéssel pótolná bevételeinek kiesést a Huawei, amit a többi gyártó (vagy mi) fogunk megfizetni, ugyanis jogdíjat szeretnének szedni.

Több nehézséggel is küzd a Huawei mióta felkerült az Egyesült Államok Entity listájára. Először csak az Android rendszert érintette a probléma, de mára már komoly beszállítói komplikációval is számolniuk kell. Ezért akadozik az ellátás és nem egészen úgy mennek a dolgok mint ahogy kellene. Mindezek mellett hatalmas a bevétel kiesése is a vállalatnak, mivel a Google szolgáltatások nélküli mobiljaik már nem kellenek annyi felhasználónak, mint korábban. A hiányzó bevétel pótlására a Huawei most okosan kitalálta, hogy a többi gyártótól jogdíjat szedne az 5G-s okostelefonok után. Amit nagyon úgy néz ki, hogy meg is tehet, mivel egy kutatás szerint összesen 3007 darab szabadalommal rendelkeznek ami az 5G-hez köthető, így elkerülhetetlen az, hogy valaki a Huawei szabadalma nélküli telefont adjon ki.

Maga a jogdíj összege nem igazán mondható soknak, a Huawei bejelentése szerint telefonként 2,5 dollárt, vagyis jelenlegi árfolyamon 773 forintot szednének be a konkurens gyártóktól, mint például az Apple, Samsung vagy a Xiaomi. Kiemelték, hogy ez egy csekély összeg ahhoz képest amit a Qualcomm vagy az Ericsson szed be.

Egy korábbi kutatás szerint 2021-ben eddig összesen 1,5 milliárd okostelefon talált gazdára, melyeknek a 35%-a 5G képes volt. ez körülbelül 540 millió telefon jelent, amit ha megszorzunk még 2,5 dollárral akkor egy egész szép összeget kapunk.