Sajnálatos döntésre kényszerül a Huawei

Az amerikai szankciók miatt elég bizonytalannak tűnik a Huawei és a Honor helyzete a mobilpiacon. A napokban pletykaszinten már lehetett róla hallani, hogy a Huawei megválhat a Honor-tól, most úgy tűnik volt alapja a szóbeszédnek. 

Kiderült, hogy a Huawei tárgyalásokat folytat a több céggel is, a Honor márka jövőjéről. Már szóba került a Xiaomi és a TLC is, de talán a Digital China Groupnak van a legnagyobb esélye a Honor megszerzésére. A Reuters-nek nyilatkozó forrás szerint akár 25 milliárd jüant (kb. 3,7 milliárd dollárt) is zsebre vághat a Huawei a Honor eladását követően. Állítólag erre a lépésre azért van szükség, mert a Huawei prioritásai megváltoztak az USA szankciói miatt, a kínai cégnél úgy döntöttek a továbbiakban a csúcskategóriás Huawei telefonokra fognak fókuszálni.

A fiatalokat és költségtudatosabb felhasználókat célzó Honor márkától pedig megválnak, mivel sok alkatrész beszerzése elég bonyolulttá vált. Jó hír viszont a Honor fanoknak, hogy innentől gyakorlatilag nem vonatkozik a Honorra az USA tiltása, ez pedig megkönnyítené az új tulajdonos dolgát is. Minden mehetne tovább az eddig megszokott ütemben, nem kellene okoskodni a gyártónak a komponensek terén. Még nem teljesen tiszta, de valószínűleg a Honor márka mellett a K+F részelget és a beszállítómenedzsment üzletágat is eladhatják.

“Ha az Honor független a Huaweitől, akkor a cég komponensvásárlásaira többé nem vonatkoznának az USA Huaweit érintő tiltásai. Ez segíteni fogja az Honor okostelefon üzletágát, és a beszállítókat is. – mondta az ismert elemző, Kuo Ming-chi.

Az eladással mindenki jól járna, a felhasználók, a Huawei, a beszállítók és a kínai elektronikai ipar is. A Huawei korábban úgy nyilatkozott nem fognak kivonulni a mobilpiacról, ez valóban nem fog megtörténni, de mint látjuk elég jelentősen átalakul és ha tényleg igaz a fenti infó, akkor már főként csak csúcsmobilokat fognak piacra dobni.

A Honor brandet még 2013-ban alapította a Huawei. Általában függetlenül működött az anyacégtől, legnagyobb versenytársai az Oppo, a Vivo és a Xiaomi voltak, bár utóbbi eladásokban már a Huawei-t is kezdi lekörözni. Főként Ázsiában és Európában adták el a legtöbb Honor mobilt, de az USA szankcióinak negatív hatása az elmúlt időszakban elég szépen érzékelhető volt a leszállított készülékek számán.

Képek: Huawei