Továbbra is képes kémkedni a Facebook az iPhone tulajok után

iphone-facebook-cover

Rossz hírünk van az iPhone mobilok tulajdonosainak, az iOS 14 egyik újítása ellenére a Facebook ismét tud kémkedni utánuk.

crypto50

Az iOS 14 egyik újításának köszönhetően be tudtuk állítani, hogy melyik alkalmazás követheti tevékenységünket. Ez által meg tudtuk tiltani az olyan alkalmazásoknál a követést mint például a Facebook vagy az Instagram. Ezekről ugye tudható, hogy elég erősen kémkednek tevékenységeink iránt. Nos, most hivatalosan is úgy tűnik, hogy ez csak eddig tartott. Az iOS felhasználók már pár héttel korábban észrevehették, hogy a korábbi keresési előzményeik később előszeretettel tűntek fel a Facebookon hirdetés formájában. Gyanítható, hogy  Mark Zuckerbergéknek sikerült kijátszaniuk az Apple újítását. Az amerikai Forbes-nak nyilatkozó kiberbiztonsági szakértők szerint a Facebook továbbra is tudja követni a mobilt és annak tulajdonosát. Ehhez pedig az iPhone gyorsulásmérőjét használják, melyből könnyen kikövetkeztethetik, hogy merre jár az eszköz használója.

the verge

A szakértők szerint ez a trükk akkor is működik ha a készülék tulajdonosa letiltja az iOS által felajánlott követketőséget. Talal Haj Bakry és Tommy Mysk kiberkutatók szerint aggasztó dolog, hogy egy vállalat a felhasználók háta mögött továbbra is olyan tevékenységet végez amitől egyértelműen eltiltották. A Facebook egyébként nem is tagadta a dolgot. Kihangsúlyozták, hogy az általuk figyelt funkciónak a panoráma fotókhoz van köze. Csak éppen ezzel az a bökkenő, hogy a Facebook állandóan figyeli nem csak akkor amikor panorámaképet készítünk és megosztunk a közösségi oldalon.

A szakértők szerint azoknak a felhasználóknak akik nem szeretnék, hogy kémkedjenek utánuk, jelenleg nincs más lehetőségük mint törölni a iOS Facebook applikációt a telefonjukról.