Veszélyes vírus terjed a Facebook Messengeren

messenger

A Messengeren elég gyakran szoktak különböző vírusok terjedni, most jött egy újabb, ami figyelemfelkeltő üzenettel próbál minket kattintásra sarkallni.

gsmring_webshop_banner

Nézd mit találtam! – ezzel az üzenettel terjed a legújabb Messenger vírus a hazai felhasználók körében. A link elölnézete egy videóra hasonlít, de ha valaki rákattint egy ismeretlen weboldalra kerül, ahol egy kamu nyereményjáték található és rögtön különböző engedélyeket kér az oldal. A dolog azért problémás, mert ez a felület személyes adatok ellopására és kártékony programok telepítésére is alkalmas.

Ha valaki ezeket megadja a szükséges engedélyeket az oldalnak, azzal saját Facebook fiókját is “megfertőzi” és üzenetben elkezdi terjeszteni ezt a linket ismerősei között. Valószínűleg ez a módszer mindenkinek ismerős már, a Messengeren 90 százalékban így terjednek a vírusok. A fenti üzenetre tehát még véletlenül sem kattints rá ha megkapod, ha ez mégis megtörtént akkor a következőt teheted:

  • Jelentkezz be a Facebook-ra
  • Keresd meg a Beállítások menüpontot
  • Ezen belül válaszd az Alkalmazások és webhelyek menüpontot
  • Tekintsd át az alkalmazásengedélyeket és az Eltávolítás gombbal távolítsd el azokat amiket nem Te engedélyeztél

Ha ezzel megvagy érdemes letölteni egy víruskeresőt és lefuttatni azt, nem tudhatod a háttérben települt-e valamilyen kártékony alkalmazás. Amennyiben igen, jobb esetben a gyári beállítások visszaállítása lehet a megoldás. Ha netbankot is használsz a mobilodon érdemes csekkolni időközönként az egyenleged, mert akár az is megeshet, hogy a hackerek hozzáfértek banki adataidhoz.