Xiaomi mobilok kerültek a sugárzási lista élére

A BfS (Bundesamt für Strahlenschutz) német sugárvédelmi hatóság félévente közzéteszi mérési eredményeit a piacon forgalomban lévő okostelefonok sugárzásáról. Az eredményeket a nemzetközi szabványnak vett fajlagos elnyelési tényező (SAR) alapján állították sorrendbe. Ez mutatja mennyi rádiófrekvenciás energiát nyel el szervezetünk az egyes készülékek használatakor. 

REVO2

A diagramban minden mobil mellé került egy SAR-érték, ami watt/kilogrammban határozza meg, hogy a felhasználó szervezete mennyi rádiófrekvenciás energiát kénytelen elnyelni. Ez minden készüléknél a legmagasabb, amit a BfS mért. Ennek mértéke főként attól függ, mekkora energia szükséges éppen ahhoz, hogy a telefon csatlakozzon a hálózathoz. Az adott készüléktípusoknál magasabb SAR-értékkel nem kell számolni, tehát ez a szám ennél több nem, csak kevesebb lehet. Fontos megemlíteni, hogy van egy értékhatár (2-es SAR), ami felett már nem kerülhetnek forgalomba a telefonok, de a listán szereplők mind ez alatt vannak.

A 2-es SAR-hoz viszont elég sok modell közelít, az Apple, a Google, a Sony mobiljai sem szerepeltek valami fényesen, de már az első pillantásra kiszúrható, hogy a Xiaomi készülékei elég nagy számban benne vannak az élbolyban, ami ebben az esetben nem mondható túl nagy dicsőségnek. Konkrét kutatás arról még nem készült, hogy milyen negatív élettani hatásai vannak, vagy lehetnek a sok mobilozásnak. A BfS viszont a kék angyal (Der Blaue Engel) tanúsítvánnyal jutalmazta azokat az eszközöket, amiknél 0,60-as SAR-értéknél jobbat mértek a tesztek során. Ide többségében Samsung és Nokia mobilok sorolhatóak, de ZTE Axon Elite és a Honor 7A is meglepően jó eredménnyel zárt.

A negatív csúcstartó továbbra is a Xiaomi Mi A1, ami után a Xiaomi Mi Max 3 és a OnePlus 6T következik. Összességében kijelenthető, hogy a lista elejére többségében kínai cégek telefonjai kerültek, de azért ott van az Apple és a Sony is. Érdemes megemlíteni, hogy a napokban az Egyesült Államokban is készült hasonló felmérés, a Chicago Tribune ott több telefonnál is mért 2-es SAR-érteknél többet, ezek az Iphone 7, iPhone 8 és 8 Plus, iPhone X, Galaxy S8, Galaxy S9, Galaxy J3 voltak. Pánikba nem kell esni, mert a megjelenés előtt, a felsoroltakat is ellenőrizte a FFC, és akkor rendben találták a sugárzás értékét. Felmerült az is, hogy a Chicago Tribune olyan körülmények között végezte a vizsgálatokat, amik a való életben nagyon ritkán fordulnak elő.

FORRÁSbitport
MEGOSZTÁS
PR cikkekkel, linképítéssel kapcsolatban keress az info@gsmring.hu e-mail címen.