A Wear OS lehet a WatchOS nagy ellenfele

wear os

A Google okosórákra szánt rendszere nagy hangsúlyt kaphat a közeljövőben. Több márkával kötöttek együttműködési megállapodást.

INLOCK

A Wear OS nagyon hasonlít az Android rendszerhez, csak ez az okosórákra van fejlesztve és optimalizálva. Eddig voltak rá panaszok olyan tekintetben, hogy nem volt megfelelő az akkumulátor üzemidő a rendszer használata közben és a felület sem volt tökéletesen optimalizálva. Most ennek vége lehet, hiszen a Samsung és a Fitbit is bejelentette, hogy olyan okosórákat fognak kiadni a közeljövőben, amik ezt a rendszert futtatják. Ezekkel az együttműködésekkel a Google azt reméli, hogy felzárkózik a nagy riválisához, az Apple márkához.

Samsung-Google

samsung-google

A közös fejlesztésbe ezekre összpontosítanak a vállalatok: akkumulátor élettartama, üzemidő, teljesítmény és az alkalmazások ökoszisztémája. Itt vizuális változások jöhetnek, emellett az ökoszisztéma felhasználóbarát és versenyképesebb lehet. Valószínűsíthető, hogy a Samsung Watch 4 okosórán már az új, fejlesztett verzió fog futni. Ez előnyös lehet a felhasználók számára, hiszen több harmadik féltől származó alkalmazás lesz elérhető az okosórákra, mint az eddigi Tizen rendszeren.

Szoftveres fejlesztések

google

A Google úgy szeretné a Wear OS-t az Androidhoz hasonlóbbá tenni, hogy megnyitja a platformot a fejlesztők számára, ezáltal nagy dinamikával indulna meg a fejlődés. Az OEM-ek mostantól sokkal jobban személyre szabhatják az okosóra rendszerét, hogy nagyobb legyen az összhang a telefonokkal. Ez azt jelenti tehát, hogy a One UI-hoz hasonló felület lehet a Samsung okosóráin, míg mondjuk egy Fossil okosóránál is több szoftveres lehetőséget kínálnak. Az új rendszerben a Google szerint egy új navigációs rendszer dolgozik, aminek segítségével gyorsabb lehet az alkalmazások közötti váltás. Ez akkor lehet előnyös, ha például edzés közben zenét szeretne valaki változtatni, nem kell túl sokat várni arra, hogy átlépjen az óra a másik alkalmazásba. Az alkalmazások 30%-kal gyorsabban fognak elindulni a jelenlegi rendszerhez képest. Mivel a Samsung elkötelezte magát a Google rendszere mellett, így valószínűleg több márka fogja használni a felületet, mint eddig.

Ez a fejlesztőknek is jó hír, hiszen elkezdhetik az alkalmazások fejlesztését, csak úgy mint az Android rendszernél.

Forrás