Az USA szankciói ellenére is jó éve volt a Huawei-nek

huawei-cover

Továbbra is hatalmas az érdeklődés a Huawei termékek iránt, mi sem bizonyítja ezt jobban mint a kínai cég 2019-es statisztikái.


Az előző évekhez hasonlóan a Huawei most is nyilvánosságra hozta, hogy az előző évben mennyi készüléket sikerült értékesíteniük. A számok ezúttal is magukért beszélnek, még így is, hogy egy elég mozgalmas évet hagyott a háta mögött a kínai gyártó, melyet főként az Egyesült Államok kormányának köszönhet. Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Huawei 2019-ben a piac két legjobb okostelefonját mutatta be. A Huawei P30 Pro és a Huawei Mate 30 Pro egyértelműen a felhasználók kedvence lett.

Még így is túlteljesítettek

Úgy tűnik, hogy a történtek ellenére sikerült a Huawei-nek túlszárnyalni a 2018-as eladásait mivel tavaly összesen 240 millió készüléket sikerült nekik értékesíteni. Az ezt megelőző évhez képest ez 34%-os növekedést jelent, 2018-ban ugyanis a Huawei-nek 206 millió telefon sikerült eladnia. Megtudtuk azt is, hogy a Huawei P és Mate széria utáni kereslet 50%-al növekedett az előző év azonos időszakához képest, illetve az is kiderült, (bár ez valószínűleg sokak számára egyértelmű volt) hogy az Egyesült Államokban esett leginkább vissza a Huawei termékek iránti kereslet.

Xu Zhijun a Huawei Technoligies elnöke bejelentette, hogy a vállat körülbelül 850 milliárd jüan bevételt termelt. Ez ugyan 18%-al magasabb az előző évhez képest, de ha nem lennének az USA szankciói akkor még ennél is több bevételt tudhattak volna magukénak. Xu elmondta továbbá azt is, hogy a Huawei 2020-as célja a Huawei Mobile Services ökoszisztéma továbbfejlesztése olyan szintre, hogy ne kelljen többé olyan más országokban található cégekre támaszkodniuk mint a Google.

A kiegészítők is jól fogynak

A vállalat azt is feltárta, hogy mindössze három hónap alatt adott el 2 millió darabot a Huawei Watch GT2-ből. Valamint a Huawei FreeBuds 3 fejhallgató bevezetése óta 1 millió darabot értékesítettek. A Samsunghoz hasonlóan a Huawei is elárulta, hogy mennyi 5G képes készüléket értékesített 2019-ben. Ez a szám a kínai gyártó esetében 6,9 milliót jelent. Tehát lathatóan csak egy kis töredéke a fenti 240 milliónak. Persze ez annak is betudható, hogy az 5G több országban még csak elég gyéren van jelen.

A Huawei kínálatában azért már számos 5G mobil megtalálható, ezek a Mate 20 X 5G, Mate 30 5G, Mate 30 Pro 5G, Mate 30 RS Porsche Design, Nova 6 5G, Mate X készülékek. De a vállalat almárkája a Honor is mutatott már be ilyen mobilokat, ezek Honor V30 és V30 Pro néven érkeztek. Azt már most biztosra vehetjük, hogy a hamarosan debütáló Huawei P40 széria is a Google szolgáltatásai nélkül fog érkezni. Rövid időn belül meg kell barátkozniuk ezzel a Huawei fanoknak, mivel úgy néz ki, hogy a közeljövőben nem igazán fog változni a helyzet a Google kapcsán.

Megérkeztek a Honor 5G-s csúcsmobiljai