Egyre többen használják a DuckDuckGo privát keresőt

A DuckDuckGo keresőmotor egyik legnagyobb előnye, hogy személyes adatainkat és keresési előzményeinket nem adják el harmadik félnek. Úgy tűnik a személyes adatok védelme egyre több felhasználónál élvez prioritást, ez derült ki most az amerikai vállalat által közzétett adatokból. 

A DuckDuckGo még abban is különbözik a többi keresőmotortól, hogy nem kategorizálja a felhasználókat, hanem mindenki számára ugyanazokat a találatokat jeleníti meg. Az információkat több mint 400 közösségi fejlesztésű oldalról szerzi a DuckDuckGo keresője, ilyen például a Wikipédia, de más keresőkkel is együttműködik a cég. Tavaly augusztusig átlagosan napi 65,2 millió keresést hajtottak végre a DuckDuckGo-val.

A cégnek a legfőbb bevételi forrása a Yahoo-Bing hálózatokon lévő hirdetésekből származik, 2018-ban 25 millió dolláros bevételt generáltak és az előrejelzések szerint az elkövetkezendő években 30%-os bevétel növekedésre számítanak évente. Nem olyan nagyok mint a Google és valószínűleg nem is lesznek akkorák, de az 55 alkalmazottat foglalkoztató vállalat mondhatni stabil lábakon áll.

Tavaly a DuckDuckGo által végrehajtott keresések száma megközelítette a 23,7 milliárdot, ami 62%-kal több mint 2019-ben. Idén év elején pedig a napi rekordot is sikerült megdönteni, egész pontosan 102.251.307 keresést indítottak a felhasználók január 11-én, ami új csúcsnak számít.

A növekvő felhasználóbázis jól szemlélteti, hogy egyre kevesebben kérnek a Google és a Facebook féle “üzleti modellből” aminek legfőbb bevételi forrása az, hogy személyes adatainkat felhasználva hirdetéseket jelenítsenek meg számunkra. És ez még csak a jobbik eset, mert szép kis summáért cserébe harmadik fél is megkaphatja adataikat.

Kamyl Bazbaz, a DuckDuckGo közkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta: „Az emberek azért jönnek hozzánk, mert nagyobb magánéletre vágynak.” A keresőmotor egyébként elérhető iOS-re és Androidra is, világszerte már több mint 25 millió ember használja.

Ez is érdekelhet!
Védd a személyes adataid, használd a Signal üzenetküldő appot!