Védd a személyes adataid, használd a Signal üzenetküldő appot!

Az Apple decemberi húzásának köszönhetően kiderült, hogy pontosan milyen adatokat gyűjtenek rólunk a különböző alkalmazások. Azt eddig is sejtettük, hogy a Facebookot és a Messengert érdemes elkerülni, ez most be is bizonyosodott. De mit használjunk helyette?

Az Apple által közzétett adatokból kiderült, hogy a legkevesebb személyes adatok a Signal nevű üzenetküldő alkalmazás gyűjti, ennek az applikációnak csupán a telefonszámunkra van szüksége, ez is arra kell, hogy az üzeneteket tudja továbbítani a kontaktjaink felé. A Signal-t öt évvel ezelőtt kezdték fejleszteni, két éve pedig a WhatsApp társalapítója, Brian Acton is beleszállt a projectbe 50 millió dollárral. Innentől rohamosan megindult a Signal fejlődése, Acton pedig a Signal Alapítvány ügyvezető elnöke lett. A pletykák szerint Acton azért hagyta ott a WhatsApp-ot, mert miután a Facebook felvásárolta azt, ki akarta iktatni az applikáció adatvédelmi funkciót. Ez persze már meg is történt, február 8-tól pedig fontos változtatás jön a WhatsApp-nál, bevezetnek ugyanis egy új szerződési és adatvédelmi szabályzatot, aminek az egyik pontja szerint a WhatsApp minden általa gyűjtött és kezelt személyes adatot átadhat a Facebook számára. Mark Zuckerberg és csapat tehát még többet fog tudni rólunk, az új felhasználói szerződés végére pedig oda írták, hogy aki nem fogadja el a szabályzatot nem használhatja az alkalmazást február 8 után.

De térjünk vissza Signal-ra, ami végpontok közötti titkosítást is kínál, bár ez manapság már nem nagy szó az ilyen appoknál, itt a hangsúly főként a személyes adatok védelmén van. Az elmúlt hónapokban rengeteget fejlődött az alkalmazás, elérhető lett iPad-re, bevezették a csoportos üzenetküldési rendszert és egy titkosított felhőben található névjegy szolgáltatást. Természetesen a Signal is kapott videohívás- és csoportos videóhívás funkciót, elérhetőek az eltűnő üzenetek, lehet képeket és GIF-eket küldeni. Gyakorlatilag mindent olyat tud, amit a Viber vagy a Facebook, csak itt a személyes adatainkat nem továbbítják harmadik fél felé, illetve a telefonszámon kívül nem is tárolnak rólunk semmit.

Elon Musk is a Signal használatára buzdít

A napokban a világ leggazdagabb embere Elon Musk tett közzé egy Tweet-et, amiben azt javasolna 41 millió követőjének, hogy használják a Signal-t. Azt nem közölte, hogy miért, de Musk Twitter oldalából egyértelműen leszűrhető, hogy nem igazán bonyolítja és magyarázza túl a dolgokat. Sokan meghallgatták a tanácsát, a Signal adatai szerint ugyanis ezt követően légyegesen több új felhasználó kezdte el használni a szolgáltatást.

A Signal letölthető a Play Áruházból és az App Store-ból is, ha fontos személyes adataid védelme, vagy itt az ideje elfelejteni a Facebook féle üzenetküldő Appokat. A Signal teljes mértékben kivált minden videochat és üzenetküldő alkalmazást, céges használatra is megfelelő választás lehet.