Elegük van a felhasználóknak az Exynos lapkás Samsung mobilokból

Aki követi a tech híreket tudja, hogy a Samsung csúcsmobiljai két féle hardverrel szoktak megjelenni. Nálunk Európában Exynos lapkával jönnek a készülékek, de a többi kontinensen a Qualcomm megoldásait szokták használni a dél-koreaiak.


Nem igazán tudja senki sem ez miért van így, és miért mi kapjuk a sok esetben gyengébb Exynos-os telefonokat. Nyilván ennek is a pénzhez van valami köze. Mivel az Exynos lapkákat a Samsung állítja elő, a készülékek gyártása valamivel olcsóbb lehet, mintha Snapdragon rendszerchipet használnának. Ennek meg is van a böjtje, ezek a modellek több teszten is alulmaradnak a Snapdragon-os verziókhoz képest.

Egyrészt már negatívum, hogy az S20 szériában lévő Exynos 990-be Cortex-A76 magok kerültek, ezzel szemben a Snapdragon 865-ös variáns Cortex-A77 magokkal operál, ebből adódóan teljesítményben is jobb. A neten található tesztek ugyanakkor arról árulkodnak, hogy néha fotózásban is gyengébbek ezek a modellek, jobban melegszenek és az üzemidő is valamivel rövidebb, mint egy Qualcomm chipset esetében.

Néhány napja Youtube-ra feltöltöttek egy új videót, amiben a tavaly bemutatott Galaxy S10+ Snapdragon 855-ös verzióját mérték össze a most megjelent Galaxy S20+ Exynos 990-es változatával. A teszt alapján játékra inkább a S10+-t érdemes megvenni, szemmel láthatóan gyorsabb volt az S20+-nál. Rengeteg felhasználónak elege lett a Exynos lapkákból, ezért indítottak egy petíciót a Change.org nevű weboldalon, ebben azt kérik a Samsungtól ne használja saját rendszerchipjeit, mert azok lényegesen elmaradnak a Qualcomm megoldásaitól.

Már több mint 18 ezren aláírták és amilyen ütemben növekszik a szám, még ma meglehet a kitűzött cél, vagyis 25 ezer aláírás. Ha valakit érdekel a dolog itt tudja “aláírni” ehhez csupán nevet és e-mail címet kell megadni.