Keményen büntet a Google: Egy egész ország marad Android nélkül

Hasonlóan járt Törökország az Android licencel, mint a Huawei, csak a törököknél már a Google büntetett és a tiltás gyártótól függetlenül minden Androidos eszközt érint.

A Google leállította az Android rendszerhez tartozó szoftverek és szolgáltatások licencelését a Törökországba szánt okostelefonoknál. A dolog onnan indult ki, hogy egy 2018-as szerződésmódosítással állítólag a Google megszegte az akkor hatályos török törvények egyikét, ezért pedig az ország versenyhivatala, elég tetemes, 93 millió török lírás büntetést szabott ki a keresőóriással szemben. Ez átváltva körülbelül 4,6 milliárd forintnak felel meg, ami a Google éves bevételét tekintve nem mondható soknak, tavaly 136,8 milliárd dolláros bevétellel zárták az évet, ebből “csupán” 15,8 millió dollár volt a törököknek fizetett büntetés összege. Valószínű azért más is volt még ott, ami szúrta a Google szemét, hiszen ilyen mértékű retorziót nem alkalmaztak volna egy egész országgal szemben.

“Értesítettük üzleti partnereinket, hogy a jövőben nem fogunk tudni együttműködni velük a török piacra szánt új telefonok vonatkozásában” – írta ügyfeleinek a Google egy helyi PR ügynökségen keresztül. Akárcsak a Huaweinél, a jelenleg piacon lévő készülékeket nem érinti a tiltás, de innentől kezdve elég kellemetlen helyzetbe kerülnek majd azok a török user-ek, akik mondjuk valamelyik februárban bemutatkozó csúcsmobilra pályáznak. A Play Áruház, a Gmail, Google Drive és még sok más alkalmazás, nem lesz elérhető egyik gyártó eszközére sem. Ezen felül, a Google engedélye hiányában az Android márkanév használatára sem lesz jogosult egyik forgalmazó, szolgáltató vagy telefongyártó sem.

Úgy tűnik a törökök nagyon kihúzták a gyufát, láthatóan a Google-t még az sem érdekli, hogy így gyakorlatilag egy egész ország piacát átadják az Applenek.