Ki nem találnád honnan kerül a legtöbb kártékony app a mobilokra

A NortonLifeLock közzétett egy érdekes felmérést, ami azt mutatja meg, hogy az Androidos mobilokra honnan töltik le a felhasználók a legtöbb kártevőt.

A négy hónapon át zajló vizsgálat során 12 millió Androidos telefonról gyűjtöttek információt, több mint 34 millió APK telepítést figyeltek meg és 7,9 millió egyedi applikációt vizsgáltak. A malware kategóriába ugye elég sok minden bele eshet, a szakamberek úgy vélték, hogy ezeknek összességében 10-24 százaléka volt valóban kártékony, vagy nem kívánatos alkalmazás.

Végül meglepő eredmény született, kiderült, hogy az Androidos mobilokra elsősorban a Google hivatalos alkalmazásbóltjából, a Play Áruházból kerül a legtöbb kártevő. A keresőóriás úgy tűnik szélmalomharcot vív a hackerekkel, hiába a sok szigorítás és ellenőrzés, még mindig nagyon sok fertőzött app kerül a Play Áruházba.

Az adatok szerint a kártékony alkalmazások 67,5 százaléka származik a Google digitális app boltjából, a külső vagy nem hivatalos áruházakhoz 10,4 százalék köthető. Kiemelték viszont azt is, hogy ha a VDR indexet vesszük figyelembe, sokkal nagyobb az esély arra, hogy a felhasználók a böngészőn keresztül töltenek le rosszindulatú programokat.

Érdemes tehát a Play Áruházban is óvatosnak lenni, mielőtt letöltünk valamit mindig nézzük meg az értékeléseket és a hozzászólásokat, főleg ha ismeretlen fejlesztőről van szó.

Képek: NortonLifeLock