Megérkezett az EMUI 10, mutatjuk az új funkciókat!

Ígéretéhez híven, a Huawei a fejlesztői konferencia első napján bemutatta az Android Q-ra épülő EMUI 10 kezelőfelületet, ami rengeteg hasznos újítást hoz az előző verzióhoz képest.


A HDC-n nem csak saját rendszerét, a HarmonyOS-t leplezte le a Huawei. A kínai cég továbbra is kitart az Android mellett és csak akkor váltanak, ha tényleg nincs más lehetőség. A hamarosan debütáló Android Q, a Mate 30 és Mate 30 Pro-ra elhozza az EMUI 10 kezelőfelületet, de azok a P30/P30 Pro tulajok, akik részt vesznek a béta tesztelésben, már szeptemberben kipróbálhatják az új főverziót.emui_10_sötét_mód

Az új felhasználói felület

A rendszer több fronton is fejlődött, első ránézésre az fog feltűnni, hogy az ikonok megváltoztak, új animációkat kapunk, az Always on Display mostantól színesben is megjeleníti az órát és az értesítéseket. Több óra és naptár típus áll rendelkezésünkre, a sötét mód pedig most már rendszerszintű, és harmadik felek alkalmazásaira is kiterjeszthető. A teljesítményt az EROFS fájlrendszernek köszönhetően tovább fokozták, a szoftver gyorsabban reagál, és az alkalmazások közötti váltás során jóval kevesebbet gondolkodik.

Többképernyős együttműködés

A Huawei demonstrálta a mobiltelefonok és számítógépek közötti összekapcsolás új formáját. Készülékünket vezeték nélkül csatlakoztathatjuk, és az eszköz képét egy az egyben letükrözi a laptop vagy az asztali gép, ennek feltétele, hogy egy hálózatra csatlakozzanak. Innentől kezdve elérhető a telefonon tárolt összes fájl, törölhetjük, másolhatjuk őket és közvetlenül tudjuk vezérelni a készüléket a számítógépről, válaszolhatunk üzenetekre, nézegethetjük képeinket vagy videóinkat.

HiCar – másodpilóta az autóba

A Huawei HiCar segítségével pedig az autónkhoz tudjuk majd csatlakoztatni a mobilunkat, válogathatunk a zenék között, valós időben ellenőrizhetjük a jármű állapotát, vagy előre bekapcsolhatjuk a légkondit. A mobil a sofőrt is felügyeli, időnként jelez a hosszabb utak során, hogy tartsunk egy rövid szünetet, és állítólag azt is meg tudja mondani, ha a pilóta már fáradt. A hivatalos közlemény szerint első körben 120 gépjárművet támogat majd a rendszer, az EMUI 10 végleges verziójának debütálását követően nyilván bővebben is részletezik, hogy pontosan mely modellek ezek.huawei_hicar

A GPU Turbo és a Link Turbo továbbra is támogatott, előbbinél +60 százalékos, utóbbinál +70 százalékos teljesítménynövekedést értek el, Wang Chenglu a Huawei szoftverfejlesztésért felelős részlegének elnöke szerint. Ha még részletesebben szeretnéd megismerni az EMUI 10-et, a fenti két videót mindenképp nézd meg. Bővebben a rendszerről valószínűleg szeptember 8-tól hallhatunk majd, akkor válik elérhetővé a béta a jelenlegi csúcsmobilokra.