Most megnézheted mit tud rólad a Google, a Facebook vagy az Apple

adatgyujtes-cover

Egy honlap segítségével megtudhatjuk, hogy milyen internetes adatokat gyűjtött be rólunk az elmúlt évek során a Facebook, Google, Apple, Twitter, vagy éppen a Snapchat.

Köztudott, hogy a Facebook és a Google rendszeresen gyűjtögeti az adatokat rólunk, de rajtuk kívül más cégek is hasonlóképpen járnak el. Ilyen például az Apple vagy az Amazon, de a Twitter és a Snapchat is szokott információkat gyűjteni. Természetesen ehhez a tevékenységükhöz a mi beleegyezésünk is kell, amit a regisztráció során engedélyezünk nekik. Valószínűleg a legtöbben nem olvassuk el a több oldalas felhasználási feltételeket, csak azokat elfogadva tovább is lépünk.

facebook

A felsoroltak közül persze nem mindegyik ugyanolyan módon használja fel a rólunk begyűjtött információkat, a Twitter például nem tárolja a nevünket, nemünket és a születési dátumunkat sem, de azt tudják, hogy milyen telefont használunk, vagy azt, hogy milyen időzónában vagyunk. Az Apple szintén nem gyűjtöget rólunk megrögzötten, ők csak néhány funkcionális információt és az üzenetküldéshez szükséges metaadatokat követik nyomon.

photo

A Facebook és a Google, akik leginkább az élen járnak a rólunk való adatok gyűjtögetésében. Kinek ne lenne ismerős mikor valamire rákeres az interneten keresztül, majd pár óra elteltével sorra jönnek fel a hasonló reklámok. A Facebook pedig regisztrációnknak köszönhetően bármit megtudhat rólunk, amit éppen kiírunk adatlapunkra, de a regisztráció során megadott életévet is könnyen felhasználják. Aki már reklámozott az oldalon, az tudhatja, hogy számos beállítás áll rendelkezésre, a lakhelytől kezdve életkor alapján is megcélozhatjuk az embereket.

google

Ha ez nem lenne elég, mindezt még tetézik az elmúlt időszakban kirobbanó adatkezelési botrányokkal is. Ezzel kapcsolatban egyébként az Apple-ről is lehetett hallani mostanában. Ők állítólag rengeteg Siri által generált hangfelvételt hallgattak vissza a “fejlesztés” érdekében. Azt hiszem a Google-t nem kell bemutatni, talán mindenki számára emlékezetes lehet a Google+. Ugye itt olyan problémák léptek fel, hogy a fejlesztők hozzáférhettek más felhasználók adataihoz, de a Facebook is már sokadszorra jár hasonló cipőben. Legutóbb a beszélgetéseinkbe hallgathatott bele egy harmadik fél, ezúttal is fejlesztési célból, de állítólag azóta már felhagytak ezzel.

f-secure

Az F-Secure név biztosan sokak számára ismerős lehet, mint tudjuk ez a cég élen jár az internetes adatok biztonságát illetően. Ezen kívül vírusirtóval és rengeteg hasznos szoftverrel rendelkeznek. Honlapjukon mindenki számára elérhető a Data Discovery Portal, ahol megnézhetjük, hogy a fentiek közül ki mit tud rólunk.