Napelemmel szerelt mobilt dobhat piacra a Xiaomi

Nem teljesen mondható egyedi ötletnek egy napelemes okostelefon, de nevesebb cégek még valami oknál fogva nem foglalkoztak vele, pedig biztosan lenne egy szűk felhasználói réteg, akiket érdekel a dolog. Mellesleg így 2019-ben már nem hinném, hogy technikai problémába lehetne ütközni ezen a téren.


Úgy néz ki a Xiaomi a közeljövőben összehozhat egy ilyen készüléket, erről árulkodik egy friss szabadalom. A LetsGoDigital szerint az eszköz úgy nézne ki, mint bármely más mobil, egyetlen különbséggel, a hátlapján lenne egy kisebb napelemcella. A képek alapján ez egyáltalán nem vastagítaná meg a házat, és a hátlap közel kétharmadát foglalná el.

A hátlapi kamerák ismerős helyen lennének, a bal felső sarokban egymás alatt, akárcsak a Xiaomi Mi 8-nál. Érdekes módon az előlapi modult sehol sem tüntetik fel a vázlatokon, így a LetsGoDigital által készített renderképre sem került rá. Egyes külföldi tech oldalak szerint elképzelhető, hogy a kijelzőbe rejtené a kamerát a Xiaomi, erre nekik már van technológiájuk, június elején láthattunk is videót róla. Hasonló lehet a helyzet az ujjlenyomat olvasóval, ami szintén a megjelenítőben kaphat helyet, bár ez manapság már nem mondható újdonságnak.

Valamikor 2010 környékén az LG próbálkozott napelemes technológiával telefonnál, de nem arattak nagy sikert vele, 10 perc töltés után 2 perc beszélgetési időt lehetett elérni. Ez azért már nem most volt, és azóta rengeteget fejlődött a technológia. Persze a szabadalom nem jelenti azt, hogy garantáltan jönni fog ilyen készülék, lehet csak terv marad örökre.

A projektről és annak jelenlegi állapotáról nem tudunk semmit, így a telefon neve, megjelenési dátuma és specifikációi ismeretlenek. Egy ilyen napelemes mobil környezetvédelmi szempontból elég hasznos lenne, hiszen megújuló energiát használ, viszont nagy kihívás lesz a gyártók számára, de jó lenne végre ebbe az irányba elindulni.