Támadnak a TikTok klónok

tiktok

A TikTok gyors sikerét látva két ismert tech vállalat is úgy döntött, hogy saját alkalmazást indít, hasonló alapokon. A Google Shorts-ról már hallottunk korábban és most érkezik a Facebook féle BARS.

Az Instagram Reels nem igazán aratott sikert a felhasználók körében, még mindig a TikTok a legnépszerűbb rövid videómegosztó portál. Ahogy az ilyenkor lenni szokott a konkurencia nem hagyja, hogy a TikTok uralja teljesen a piacot. Az Reels indulását látva a Google rögtön bejelentette, hogy a videózás terén nekik van a legnagyobb tapasztalatuk, ezért elindítják a Shorts-ot, ami ugyanazt a koncepciót követi mint a TikTok, tehát rövid videókat készíthetünk, amik alá tetszés szerint különböző zenét állíthatunk be.

 

Az Egyesült Államokban elindult a Shorts bétája és rövid időn belül várható a nemzetközi bevezetés is. Tekintve, hogy a YouTube már lassan 12 hónapja dolgozik az alkalmazáson, nyilván közel tökéletes lett az applikáció. Mivel nem amatőr csapatról van szó, gyaníthatóan hibák nem igazán lesznek benne, így a Shorts néhány héten belül akár hazánkban is elérhetővé válhat.

Akinek valami oknál fogva nem szimpatikus a Google appja, választhatja az iOS rendszerekre már béta verzióban elérhető BARS-t is, amit a Facebook-nak köszönhetünk. A BARS alkotói úgy döntöttek a rappelésre helyezik a hangsúlyt, már a bétában egy percen keresztül több száz beatre lehet szövegleni.

Nyilván ez a lista folyamatosan bővülni fog a végleges verzióban. Az alkalmazás a rímelésben is segít és többféle filtert is beállíthatunk a videókhoz. A BARS kezelőfelülete és egyes funkciói kísértetiesen hasonlítanak a TikTok-ra, de itt nem a videók vannak főszerepben, hanem a zene. Ezért a fejlesztőcsapat munkáját zenészek is segítették.