Vége a Huawei elleni szankcióknak, minden marad a régiben

usa-china

Az összes lehetséges forgatókönyv közül talán arra volt a legnagyobb esély, hogy az Egyesült Államok és Huawei (vagy inkább Kína) valamiféle megállapodásra jut. Nem is kellett megvárni az USA által adott 90 napos türelmi idő végét, Trump bejelentette, hogy vége a Huawei elleni szankcióknak.


Májusban bombaként robbant a hír, hogy az amerikai kormány tiltólistára tette a Huaweit, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva. A cégek nem kereskedhetnek a kínai vállalattal, ha a licenc vagy a szellemi tulajdon amerikai forrású. Ez érinti a hardver és szoftver átadásokról szóló szerződéseket is, de nem vonatkozik a nyílt forráskódú termékekre. Az Android pont ebbe a kategóriába tartozik, tehát nem vonatkozta rá a jogszabály. A hozzá tartozó szolgáltatásokról viszont már nem lehet ezt elmondani, ott van például a Google Play, ami nélkül már önmagában nem ér semmit a rendszert.Mivel a Huawei már évek óta talonban tart egy operációs rendszert – valószínűleg hasonló okok miatt – ezt gyorsan elő is vették és elkezdték rohamtempóban fejlesztgetni, optimalizálni. Elvileg Hongmeng OS vagy Oak OS néven érkezett volna a platform, első körben Kínában, majd a nemzetközi piacra. Az pletykák szerint 60 százalékkal gyorsabb mint az Android és az összes Androidos alkalmazás támogatott, tehát az appok széleskörű választékának nem kellene búcsút inteni. Állítólag az Oppo és a Vivo is tesztelgeti a rendszert, ami érthető, hiszen ki tudja, hogy a Huawei után melyik kínai cég kerülne célkeresztbe.

Trump: US will not apply more tariffs to China

President Trump has appeared to soften his tone on Chinese communications giant Huawei, suggesting that he would allow the company to once again purchase US technology.Latest updates from the G20 summit here: cnn.it/322OOb1

Közzétette: CNN International – 2019. június 29., szombat

Elsődleges becslések szerint ha a Huawei elhagyná az Androidot, a Google nagyjából 700-800 millió felhasználót veszítene, ami bevételben is érezhető kiesés lenne a keresőóriásnak. A Google többször is jelezte az USA kormányának, hogy a Huawei elzárása az Android rendszertől csak tovább növelné az esetleges biztonsági kockázatokat. Most úgy tűnik Trump is belátta, hogy ennek az egésznek nincs sok értelme. A kínaiak is vissza tudnak vágni Amerikának ha úgy alakul, ez pedig hosszútávon mindkét ország gazdaságára negatív hatással lenne.

„Az amerikai vállalatok eladhatják a Huawei számára a termékeiket, tecnhológiai megoldásaikat…. nincs nagy, nemzeti vészhelyzet, probléma” – mondta Trump egy riporter kérdésére.

A G20-as csúcstalálkozó hozott áttörést a felek között, Donald Trump sajtótájékoztatóján bejelentette, az amerikai cégek ismét értékesíthetik termékeiket a Huawei Technologies felé, ezzel feloldva a májusban bevezetett tiltást. Trump beszélt a kínai elnökkel és arra jutottak, hogy újrakezdik az USA-Kína közti gazdasági megállapodás tárgyalásait. Minden marad tehát a régiben, továbbra is Android rendszerrel érkezhetnek a Huawei telefonok.