5G-alapú kiterjesztett valóságot vinne mindenki otthonába a Qualcomm

A Tech Summit-on nem csak az okostelefonokba szánt Snapdragon rendszerchipekkel ismerkedhettünk meg. A Qualcomm bemutatta a Snapdragon XR2 Platformot is, ami az 5G közreműködésével ötvözné a kiterjesztett valóságot, a virtuális valóságot és a vegyes valóságot.


Az új Snapdragon XR2 chip kétszeres CPU és GPU teljesítmény ígér, a tavalyi XR1-hez képest. A videó sávszélesség négyszer nagyobb, a felbontás hatszorosára növekedett, az AI pedig tízszer jobb, mint az előző generációnál. Az elkövetkezendő években nagyon ráfekszik az 5G-re a Qualcomm, és minden háztartásban ott akarnak lenni. Az új XR2 egy kész 5G chip, amit bármelyik gyártó bepakolhat az 5G-re épülő AR és VR headsetjeibe. Van benne gépi látást segítő dedikált processzor, hét kamerából is képes venni az adatokat és 360 fokos 8K-s videó lejátszására is alkalmas 60 fps mellett, 3D-s térhangzással.

Tehát minden megvan benne, ami a tökéletes AR és VR élményhez kell. Más kérdés, hogy mennyire lesz rá kereslet, hiszen az elmúlt időszakban nagyon leült ez a piac. Még néhány éve sokan nagy jövőt jósoltak ezeknek a kütyüknek, mára már alig foglalkozik vele valaki. Az 5G mondjuk nagyot lendíthet rajta, az új generációs hálózat térnyerésével meglátjuk miként alakul majd a VR sorsa.