A Mate 30 mobilok mellett, a Mate X is Google szolgáltatások nélkül jön

Augusztusban jött a hír, hogy a Mate 30 széria bemutatója csúszhat az USA szankciói miatt. Azóta a Huawei már kiküldte a sajtómeghívókat a müncheni eseményre, és most az is kiderült, hogy valóban a Google szolgáltatásai nélkül jönnek az új csúcsmobilok.


A megjelenésnél valószínűleg nem fog bekavarni, hogy az Egyesült Államok kormánya feketelistára tette a Huawei-t, csúszással tehát nem kell számolni. A Mate 30 és Mate 30 Pro mellett természetesen a Mate 30 Lite is érintett, sőt a Mate X. Ez azt jelenti, hogy a Google Play, Chrome, Gmail, YouTube, Google Maps és így tovább, nem lesz rajta a készülékeken. Az alkalmazásbolt elvesztése már önmagában elég nagy probléma, de a legnagyobb csapás a Google Play Services hiánya lesz, hiszen ez számos harmadik féltől származó applikáció megfelelő működéséhez elengedhetetlen. A készülékeken továbbra is Android fog futni, csak annak egy nyílt forráskódú változata, nem az a verzió amit az elmúlt években megszokhattunk. Erről a The Nikkei Asian Review számolt be az elmúlt napokban, de néhány hete egy másik forrás is megírta ezt.

Kínában már alapból a Google szolgáltatások nélkül érkeznek egy kormányrendelet miatt a Huawei mobilok, ott nem lesz ebből probléma. Nyugaton viszont sokaknak gondot okozna a hiányuk, az elemzők elsődleges becslései alapján, a globális piacon legjobb esetben is 30 százalékkal kevesebb Huawei telefon talál majd gazdára. Úgy tűnik Donald Trump nem igazán akar “békülni” a kínai céggel, egyelőre nehéz lenne megmondani milyen lesz az elkövetkezendő pár év a Huawei számára. Talán a HarmonyOS kihúzza a csávából a vállalatot, de még azon is rengeteget kell dolgozni, nincs teljesen kész és az sem biztos, hogy megfelelő kihívója lesz az Androidnak vagy az iOS-nek.

FORRÁSasia.nikkei.com
MEGOSZTÁS
PR cikkekkel, linképítéssel kapcsolatban keress a [email protected] e-mail címen.