Megérkezett az EMUI 11 és máris indul a nyílt béta

Az Huawei új felhasználói felülete dizájnra nem sokban különbözik az előző verziótól, apróbb módosítások vannak, de most inkább a funkcionális fejlesztésekre összpontosított a gyártó.

brave_banner_3_gsmring

Az EMUI 11 egyelőre csak Android 10 alapokra épül, mivel az Android egy nyílt forráskódú rendszer előbb-utóbb (remélhetőleg) jön majd a 11-es verzió is. A tavaly bevezetett Magazin kinézet teljes egészében új külsőt hozott, ezért ehhez felesleges is lett volna nyúlni. Első ránézésre egyébként nem is vehető észre különbség az EMUI 10 és 11 között. A témák terén akad változás, különböző AOD témák kerültek a rendszerbe, amiket művészeti stílusok ihlettek. Mindegyiket testre lehet szabni, nekünk tetsző színekkel és elrendezéssel.

Több új animációt is bevezettek, ezeket a Huawei “Animation in one-take-ként” nevezte el. A cél az lenne, hogy megszűnjön a hirtelen átmenet a megnyíló ablakok között ami által dinamikusabbnak tűnik a szoftver.

A többablakos módon variáltak egy picit, a korábbi dokkos megoldást egy oldalról behúzható “quick ball” váltja fel. Ezt megnyitva jelennek majd meg a háttérben futó alkalmazások, amik így gyorsabban elérhetőek. Az alkalmazásokat már szabadon méretezhető és pozicionálható ablakokban is megnyithatjuk, ami egyesek számára kifejezetten hasznos funkció lesz.

Nem kell az Android 11-re várni a kibővített alkalmazás-engedélyek miatt, az EMUI 11-ben már egyszeri engedélyt is lehet adni az appoknak. A Multi-Screen Collaboration új verziója már három alkalmazás képét képes letükrözni a kompatibilis Matebook modellekre.

Több más, felhasználói élményt fokozó funkció is beépítésre került, ilyen például a Smart Multi-Window is, ami egy elrejthető oldalsáv, ahová alkalmazásikonokat tehetünk a gyorsabb elérés érdekében. Ezt a Samsung mobiloknál látott Edge-panelhez hasonlóan kell elképzelni.Nem nagy durranás, de az újdonságok sorát bővíti a telefon csengőhangjának dallamát követő rezgésmód is.

Az EMUI 11 béta összesen tíz különböző Huawei készülékre vált elérhetővé szeptember 10-től, ezek a következők:

  • Huawei P40
  • Huawei P40 Pro
  • Huawei P40 Pro+
  • Huawei Mate 30 (4G)
  • Huawei Mate 30 (5G)
  • Huawei Mate 30 Pro (4G)
  • Huawei Mate 30 Pro (5G)
  • Huawei Mate 30 RS Porsche Design
  • Huawei MatePad Pro
  • Huawei MatePad Pro 5G

Mielőtt valaki béta tesztben gondolkodik annyit érdemes tudni, hogy első körben erre csak Kínában lesz lehetőség, később érkezik Európába is a béta, de mi gyaníthatóan nem leszünk a kiválasztott országok között.