2021-től jöhetnek a Radeon GPU-val szerelt Samsung mobilok

A játékközpontú okostelefonok száma egyre csak nő, a legtöbb gyártónak már van gamer mobilja és ebben a piacban több más területen tevékenykedő cég is hatalmas potenciált lát.


Próbálkozott a Razer is, több-kevesebb sikerrel, de érdemes megemlíteni az Asus-t is, akik a ROG termékcsaládot hozták el mobilra. Némelyik okostelefonba asztali PC-ket megszégyenítő hardver van pakolva és olyan játékokon játszhatunk, amiket pár éve még csak gépen nyomtunk. Nem véletlen, hogy olyan nagy címek jönnek mobilra, mint a Call of Duty, Diablo, Command & Conquer, vagy a Fallout.

A Samsung kicsit kilóg a sorból annak ellenére, hogy mekkora cég, még nincs kimondottan gamereket megcélzó telefonjuk. A helyzet a közeljövőben viszont változhat, a Notebookcheck szerint 2021-re érhet be a dél-koreai gyártó és az AMD júniusban kötött partneri megállapodása. A pontos részletek egyelőre titkosak, de egyes források szerint az AMD a Radeon családba tartozó RDNA architektúrájával szolgálná ki a Samsungot.

Ez mindenképp jól jönne a tech óriásnak, mivel saját SoC-je már van, viszont GPU-juk még nincs, így jelenleg az ARM féle Mali grafikus gyorsítókra hagyatkoznak. Egy ideig állítólag próbálkoztak saját fejlesztéssel is, de ennek az AMD-vel kötött megállapodás után már biztosan vége szakadt. Hazánkban nem kerültek forgalomba a Samsung Chromebook-jai, de egyes külföldi piacokon elég nagy rájuk a kereslet, akár ezek is megkaphatják a Radeon GPU-kat. Bárhogy is legyen, hosszú távon a Samsung mindenképp profitálhat ebből a partneri kapcsolatból.