Eszméletlen összehajtható kijelzőket mutatott be a Samsung

samsung display

A Samsung az SID kiállításon új összehajtható kijelző technológiákat mutatott be. Ez nagy előrelépés a piac számára.

INLOCK

A Samsung kijelző gyártásban kiemelkedő szerepet tölt be, hiszen a legtöbb okostelefonban Samsung kijelző kap helyet. A Samsung Display mindig magas hangsúlyt fektetett az új technológiákra. A 2021. május 21-ig tartó Society for Information Display kiállításon több egyedi kialakítást mutatott be a cég.

Kijelző alatti kamera

laptop

Már régóta hallani olyan szivárgásokról, hogy a Samsung fejleszti a kijelző alá épített kameratechnológiát, amit most be is mutattak egy laptopon keresztül. A képen szinte egy teljesen káva mentes kijelzőjű laptop látható, amin egy előlapi kamera is elhelyezkedik a készülék közepén, a felső káva alatt. Ennek az elhelyezkedését egy UPC Area felirattal jelzett kör jelöli. Az új technológia segítségével a felhasználó a kijelző teljes felületét kihasználhatja. Ez a fejlesztés lenyűgöző, már csak az lesz a kérdés, hogy a Samsung képes-e olyan kamerát kidolgozni, ami remek minőségű felvételek elkészítésére lesz képes.

Összecsukható kijelző

összecsukható kijelző

A hajlítható kijelzős okostelefonok piacát uraló cég, bemutatott egy Microsoft Surface Neo-hoz hasonló, 17 colos 4:3-as képarányú kijelző panelt, ami segítheti a megfelelő eloszlást a kijelzőn. Ez a kialakítás talán kényelmesebb lehet dokumentumok szerkesztésének szempontjából. Ez a kialakítás hasonlít egy kisebb könyvhöz, amit ki lehet nyitni és be lehet csukni. Szerintem ez a kialakítás a tabletek piacán lesz nagyon hasznos, hiszen telefonnak túl nagy.

Csúsztatható kijelző

csúsztatható

A cég bemutatott egy csúsztatható kijelzős megoldást is, amely vízszintesen csúsztatható oldal irányba, fokozatosan állítható tetszés szerint. A bemutatott prototípus mérete normál állapotban egy okostelefon méretének fele meg, míg egy gombnyomással a kijelző akár több millimétert is megnőhet. Ez hasznos lehet akkor, ha valaki éppen olyan műveletet végez, amihez szüksége lenne egy nagyobb kijelzőhöz, és ilyen esetben csak kibővíti akkora mérettel, amekkorára szüksége van. Hasznos fejlesztés lehet, ha jól megoldják a kijelző védelmét.

S-összecsukható kijelző

S alakú

Számunkra az egyik legérdekesebb bemutatott kijelző, az S alakban összehajtható panel volt. A kijelzőt két ponton lehet összecsukni, így a felhasználó által kívánt méretben tudjuk használni azt. A kijelző kinyitott állapotban akár 7,2 colos is lehet. Ez inkább passzol egy okostelefon méretéhez. A prototípuson a kijelzőben nem kap helyet a szelfikamera, ehelyett a bal oldali káván helyezkedik el a hármas kamerasziget.

Arról, hogy ezek a fejlesztések milyen készülékekben kapnak először szerepet egyelőre valószínűleg csak a vállalat legbennfentesebb dolgozói tudhatnak. Mindenesetre reméljük, hogy minél előbb láthatjuk ezeket a technológiákat, olyan termékekben, amiket meg is lehet vásárolni.

Forrás