Élesedik a verseny a mobilos györstöltők terén

oppo-chargers-cover

A mai napon az Oppo lerántotta a leplet a 125 wattos gyorstöltési technológiájáról és ezen kívül jó pár érdekes töltővel is előálltak.

A mobilok töltése egy elég sarkalatos pont, amióta az akár egy hetes üzemidővel bíró nyomógombos telefonokat leváltották az okostelefonok. Valószínűleg sokakat bosszant, hogy visszafogott használat mellett is maximum 1-2 napos üzemidőt csikarhatunk ki a ma használatos eszközök többségéből, ezt természetesen a gyártók is tudják ezért folyamatosan megy a verseny ezen a téren. Bár a megoldás nem pont az amit a legtöbben elvárnának, az üzemidő nem lesz több, de a töltés jóval gyorsabban megy végbe mint pár évvel ezelőtt, ami azért már igen nagy előrelépésnek tekinthető.

125w-oppo-flash-carge

A napokban számoltunk be róla, hogy a Vivo gamer mobilokra szakosodott almárkája a iQOO bemutatta a 120 wattos gyorstöltést, amivel 15 perc alatt kettő darab 2000 mAh-s akkumulátor tudunk 100%-ra feltölteni. Most pedig az Oppo állt elő a maga 125 wattos gyorstöltőjével, ami mellett bemutatták még a 65 wattos AirVOOC-t és a mini SuperVOOC töltőt is. Ezek közül valószínűleg a legtöbben 125 wattos Oppo féle Flash Charge-t fogják használni, ez egy fali aljzathoz csatlakoztatható gyorstöltő ami állítólag 5 perc alatt 41%-ra feltölt egy 4000 mAh-s telepet. A 100%-os töltöttség eléréséhez pedig mindössze 20 percre van szükség.

3-charge-pump

Ilyen erőteljes töltés mellett az akkumulátor azért könnyen károsodhat, ezt az Oppo úgy oldotta meg, hogy három páthuzamos töltőszivattyúval érkezteti a töltést a telefonba melyek megosztják az energiát. Ez mellett még 10 további hőmérséklet érzékelőt is elhelyeztek az extra biztonság érdekében.

air-vooc

A vezeték nélküli AirVOOC töltő a túlmelegedés és a jobb hűtés miatt egy üvegpanelt kapott a hőelvezetés érdekében. Valamint a gyártó által kifejlesztett “saját fejlesztésű izolált töltésű szivattyú technológiát” is bele varázsolták. Ez lényegében két párhuzamos tekercs ami a hűtésért és a töltésért is felel. Az AirVOOC 65 wattos vezeték nélküli töltést tesz lehetővé, ezzel egy 4000 mAh-s akkumulátor 30 perc alatt tölthetünk fel teljesen, a teljesítménye tehát ugyan az mint amit a jelenleg vezetékes SuperVOOc 2.0 is tud.

mini-super-vooc

A mini SuperVOOC lényegében egy 82,2 x 39 x 10,5 milliméteres méretű és 60 gramm súlyú kicsi zsebtöltő. Ez a töltőfej kis méretének köszönhetően elég kompakt ahhoz, hogy bárhová magunkkal vigyük. Kompatibilis a VOOC protokollokkal a 4.0-s verziószámtól és 27 watton is üzemképes. A mini SuperVOOC impulzustöltéssel dolgozik, ami azt jelenti, hogy 40 milliszekundumonként nagyobb mennyiségű energiát tol a töltés alatt álló telepbe.

110w-flash-charger

Az Oppo utolsó eszköze a 110 wattos Flash Charger, az lényegében sokkal kisebb mint a 125 wattos töltő, de azért nagyobb a mini SuperVOOC-nál. Valójában akkora mint egy 18 wattos adapter csak éppen 110 wattos teljesítménnyel. Más gyártók Quick Charge kompatibilis eszközei 36 wattot tudnak kipréselni belőle így szóba jöhet egy lehetséges alternatívaként azoknak akik valamilyen gyorstöltővel szeretnének újítani, de nem Oppo mobiljuk van.

Az Oppo másik nagy riválisa a Xiaomi egyébként már tavaly óta dolgozik a saját gyorstöltési technológiáján, ami felett a fentiek tükrében egy kicsit elszállt az idő. Ők 100 wattos gyorstöltőt fognak bemutatni ha minden igaz a jövő hónapban. Ennek teljesítményét már egy korábban megosztott videóban is láthattuk, ami alapján ha hihetünk a szemünknek, a Super Charge Turbo mindössze 17 perc alatt lesz képes feltölteni 4000 mAh-s akkumulátort.